Start 7e ICC cursus

LEIDEN – Na zes succesvolle cursussen, bieden BplusC, Cultuureducatiegroep en Hogeschool Leiden in oktober 2017 wederom de cursus Interne Cultuur Coördinator (ICC) aan.

Als ICC’er geef je op een basisschool of binnen een culturele instelling het cultuureducatiebeleid vorm. Na afloop van de cursus ontvang je een door het ministerie van OCW erkend certificaat Coördinator Cultuureducatie.

De cursus vindt plaats op de volgende woensdagen:
11 oktober
22 november
10 januari
14 februari
21 maart
18 april
30 mei

Wil jij dé specialist voor cultuureducatie worden binnen jouw school of culturele instelling? Schrijf je dan nu in voor de cursus door een email te versturen naar educatie@cultuureducatiegroep.nl of vul het contactformulier in.

zz_cupido

Tool Referentiekader Cultuureducatie

LEIDEN – In 2014 hebben BplusC, Kunstgebouw en Cultuureducatiegroep een referentiekader voor cultuureducatie ontwikkeld. Dit referentiekader bespreekt de competenties waaraan gewerkt kan worden tijdens cultuureducatieve activiteiten, en hoe deze competenties ontwikkeld worden gedurende de acht jaar dat kinderen op de basisschool zitten. Om het referentiekader handzamer te maken, hebben we nu een tool ontwikkeld voor het referentiekader.
Klik hier om de tool te bekijken en klik hier om het referentiekader te zien.

Jouw portret in Paleis Soestdijk

NEDERLAND – Wat hebben Erasmus, Willem van Oranje, Rembrandt, Michiel de Ruyter, Spinoza, Koning Willem I, Vincent van Gogh en koning Willem Alexander gemeen? Ze zijn allemaal gevat in een beroemd portret. Ze verbeelden geschiedenis, kunstgeschiedenis en persoonlijke verhalen en geven ingangen om hierover in gesprek te gaan. Maar weten jouw leerlingen wat een portret is, hoeveel soorten er zijn, dat ze er verhalen mee kunnen vertellen en dat ze kans maken om een eigen portret tentoon te stellen in Paleis Soestdijk? Nee?

Tijd om jouw leerlingen deze oude traditie nieuw leven in te laten blazen! Laat hun verbeeldingskracht de vrije loop en in een tekening, schilderij of beeldbouwwerk en laat ze via Facebook meedoen met de Nederlandse portretprijs voor mensen onder de 18. Misschien schittert hun werk dan vanaf 21 april tot 15 juli in de tentoonstelling De Nederlandse Portretprijs in Paleis Soestdijk. Klik hier voor meer informatie en lessuggesties om aan de slag te gaan met portretten of het onderwerp te integreren in de lesstof op school. Veel plezier!


museumgroep

Subsidieaanvraag

LEIDEN – Cultuureducatiegroep schrijft op dit moment de subsidieaanvraag voor het nieuwe Cultuureducatie met Kwaliteit programma voor de periode 2017-2020 voor de regio Holland Rijnland. Accent zal liggen op coaching van de basisscholen zodat zij cultuureducatie een structurele plek kunnen geven in hun onderwijsprogramma. Ook is er aandacht voor het vergroten van de kennis en vaardigheden bij culturele instellingen zodat hun lessen nóg beter aansluiten bij de wensen van de scholen.
Wil je hier meer over weten, lees dan hier verder.

zz_samen

Samenwerking met Collage in Almere en Parkvilla in Alphen aan den Rijn

ALPHEN & ALMERE – Cultuureducatiegroep is vanaf dit schooljaar een samenwerking gestart met Collage in Almere en Parkvilla in Alphen aan den Rijn. De pilotscholen uit Almere nemen de komende tijd deel aan museumlessen in de Leidse musea. De groepen 4 van de Columbusschool waren de eerste. Zij hebben met veel plezier de les Superkrachten in Museum Volkenkunde gevolgd. Op onze website hebben wij de cultuurlijn Almere en Museum opgenomen, op dit moment voor de groepen 4 t/m 8. In samenwerking met culturele instellingen in Almere en omgeving worden ook de groepen 1 t/m 3 binnenkort opgenomen in deze cultuurlijn. Ook met Parkvilla in Alphen vindt een uitwisseling plaats. In onze pilot ‘Kunst in de Klas’ is al een aantal Parkvilla-lessen door scholen uit onze regio afgenomen, en andersom zullen wij lessen aanbieden aan de scholen in Alphen aan den Rijn.

zz_recyclekunst1

Kunst- en muzieklessen

LEIDEN – Vanaf schooljaar 2016-2017 biedt Cultuureducatiegroep naast museumlessen ook kunst- en muzieklessen in de klas aan! Wil jij met jouw leerlingen kleding met een boodschap ontwerpen? Of afval omtoveren tot een kunstwerk? Of ontdekken hoe je muziek kunt maken met je lichaam? Schrijf je nu in voor een van onze nieuwe lessen! Je vindt deze onder de museumlessen op de pagina’s van de cultuurlijnen. Wil je eerst wat meer informatie, dan kun je altijd contact met ons opnemen.