Basistraining VTS

LEIDEN – Op 5 en 6 april 2018 organiseerde Cultuureducatiegroep in samenwerking met PROO Leiden een basistraining Visual Thinking Strategies.

Met een grote groep van ruim 20 mensen werd de cursus gestart op locatie van Cultuureducatiegroep.
In grote lijnen werd de methodiek uiteengezet door de oprichters van VTS-Nederland; Ellie van den Bomen, Adelijn van Huis en Florentine Peijnenburg.
Vrij snel daarna gingen de groepen uiteen naar de verschillende Leidse musea.

Lies Lantinga, leerkracht groep 1/2 van de Lorentzschool verteld:

“Het leek aanvankelijk zo gemakkelijk om open vragen te stellen, maar gaandeweg bleek dat juist het parafraseren, het neutraal teruggeven van de interpretaties van de deelnemers in andere woorden, nog niet zo eenvoudig is. Hoe makkelijk je zelf toch een waardering geeft of als gespreksleider zelf interpreteert! Oefenen, oefenen, oefenen.

Op vrijdagmiddag 6 april, eind van de cursus, heb ik een voldaan gevoel, veel geleerd!
Als leerkracht groep 1, 2 op de Lorentzschool probeer ik het geleerde te vertalen naar de klas. We zijn bezig met het lente-thema: ‘de boom wordt wakker’. Twee afbeeldingen van boomschilderijen zijn het gespreksonderwerp. Als ik nog aarzelde om ‘kunst’ zoveel woorden te geven, dan verdwijnt dat tijdens het VTS-gesprek met de kleuters totaal. De kinderen blijven maar interpretaties aandragen, het is een feestje. Juist deze praktijk heeft mij overtuigd van de kracht van een VTS-gesprek. Zeer leerzaam, voor mij én de kinderen!”

Wil jij met jouw school ook een cursus VTS doen? Klik dan hier voor meer informatie.

Inschrijven 8e ICC cursus

LEIDEN – In oktober 2018 organiseert Cultuureducatiegroep samen met BplusC en Hogeschool Leiden voor de 8ste keer de ICC cursus.

In 7 bijeenkomsten werk je in deze cursus o.a. aan het schrijven van een beleidsplan voor jouw school of instelling. Na afloop van de cursus ontvang je een door het ministerie van OCW erkend certificaat Coördinator Cultuureducatie.

Uniek aan de cursus is dat deze zowel voor leerkrachten als voor medewerkers van culturele instellingen en freelancers geschikt is.

Wil jij de specialist voor cultuureducatie binnen jouw school of culturele instelling worden? Dan is de cursus Interne Cultuurcoördinator iets voor jou!

Klik voor meer informatie hier en schrijf je snel in!

Deskundigheidsbevordering Lokaal Erfgoed

LEIDEN – Op woensdag 18 april 2018 organiseerde Cultuureducatiegroep een training voor museumdocenten en rondleiders van lokale erfgoedinstellingen.

Ruim 20 docenten van verschillende instellingen waren deze dag aanwezig, waaronder van Museum Veldzicht uit Noordwijk en Museum De Zwarte Tulp uit Lisse. Het was een afwisselende middag, waarbij de docenten aan de slag gingen met verschillende werkvormen, de ontwikkeling van kinderen en interactief rondleiden.
De training werd gegeven door Anita Liemburg van Museaal Verhalen en Laura Hurkxkens van Cultuureducatiegroep.
46% van de deelnemers beoordeelde de training als ‘goed’ en zelfs 40% als ‘zeer goed’. Reacties vanuit de deelnemers waren “mijn ogen kijken nu anders” en “herkenning en verrassing”.

Werk je bij een lokale erfgoedinstelling en ben je ook geïnteresseerd in deze training? Klik dan hier voor meer informatie en neem contact met ons op voor de mogelijkheden!


Succesvolle 1e editie het Cultuurbad!

LEIDEN – Op woensdag 28 maart 2018 vond de eerste editie van het Cultuurbad plaats in het Leidse Volkshuis. We kunnen zeggen dat de eerste editie een succes was! Een kleine 100 man was deze dag aanwezig. Naast diverse praktische workshops waren er inspirerende sprekers.

Heb je deze dag gemist of wil je juist even terugblikken? We hebben een aantal hoogtepunten voor je uitgelicht en niet te vergeten een compilatievideo gemaakt. Klik hier voor meer informatie.

BplusC en Cultuureducatiegroep slaan de handen ineen!

LEIDEN – Voor de basisscholen in de regio Holland Rijnland heeft Cultuureducatiegroep met veel enthousiasme een samenwerking vastgelegd met BplusC. Door deze samenwerking kunnen wij naast erfgoededucatie ook media- en kunsteducatie in een gezamenlijk pakket aanbieden.

BplusC is het centrum voor kunst en cultuur en is al jaren actief in Leiden en omstreken als aanbieder van media- en kunsteducatie. Voor ons dan ook een goede partner om een vruchtbare samenwerking mee aan te gaan.

Wil jij het complete persbericht lezen? klik dan hier

zz_recyclekunst1

Kunst- en muzieklessen

LEIDEN – Vanaf schooljaar 2016-2017 biedt Cultuureducatiegroep naast museumlessen ook kunst- en muzieklessen in de klas aan! Wil jij met jouw leerlingen kleding met een boodschap ontwerpen? Of afval omtoveren tot een kunstwerk? Of ontdekken hoe je muziek kunt maken met je lichaam? Schrijf je nu in voor een van onze nieuwe lessen! Je vindt deze onder de museumlessen op de pagina’s van de cultuurlijnen. Wil je eerst wat meer informatie, dan kun je altijd contact met ons opnemen.