LesKloosters en Kruiden – groep 7

Hoe zag het leven in Noordwijk er vroeger uit? Wat gebeurde er als mensen ziek waren? Wie zorgde voor hen? En hoe? In deze dynamische les komen de leerlingen op spannende wijze in aanraking met de geschiedenis van Noordwijk. Ze ontdekken wat kloosters en kruiden met de middeleeuwen te maken hebben en komen erachter hoe kwakzalvers de zieke mensen bedrogen. Natuurlijk mogen ze ook zelf experimenteren door hun eigen kruidendrank te ‘brouwen’, zoals de monniken en nonnen in Noordwijk dat vroeger deden.

Tijdens de les kijken de leerlingen rond in de kruidentuin van Museum Veldzicht en een Noordwijkse kruidenwinkel. Daarnaast ontdekken ze ze allerlei voorwerpen voor de teelt en bewerking van de kruiden.

 

De leerlingen gaan aan de slag met zeer gevarieerde en levendige opdrachten. Terwijl ze meezingen met het Noordwijks kruidenlied, dat geschreven is door Herma van Piekeren, brouwen ze hun eigen kruidendrank. Zo doen ze kennis op over historische perioden en ontwikkelingen en over de teelt en werking van verschillende kruiden. Tegelijkertijd worden vakoverstijgende vaardigheden ontwikkeld zoals analyseren, creëren, samenwerken en presenteren. De les sluit aan bij kerndoelen van het leergebied Oriëntatie.

Zie voor aansluiting bij lesmethodes en het referentiekader: Aansluiting Kloosters & Kruiden bij lesmethodes

Maximaal aantal leerlingen: 32

Aantal begeleiders: 4

– Deze les is alleen te boeken op woensdagochtend tussen 9.30 en 11.00.
– Tijdens de les wordt er in vier groepen een opdracht uitgevoerd. Verdeel de leerlingen voor de les alvast in vier groepen.
– Per groep wordt er één begeleider verwacht. De begeleiders spelen een actieve rol tijdens de les.
– Deze les is ook geschikt voor speciaal onderwijs. Vermeldt dit alsjeblieft in het opmerkingsveld van het inschrijfformulier.

Ter voorbereiding op het bezoek kun je met je klas het Kruidenlied leren, dat ook tijdens de les in het museum gezongen zal worden.

Docentenhandleiding Wie Wa Wonderdrank

Download
Kruidenlied - ingezongen

"Kruidenlied - ingezongen".

Download
Kruidenlied - instrumentaal

"Kruidenlied - instrumentaal".

Download
Tekst Noordwijks wie wa wonderdrank lied

Download

De kosten voor deze les bedragen € 3,- per leerling.

Neem voor de vergoedingsregeling in jouw gemeente contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-5168588.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Streekmuseum Veldzicht

Streekmuseum Veldzicht is sinds 2009 gevestigd in de boerderij ‘Veldzicht’, die in 1864 gebouwd werd. In het museum wordt de geschiedenis van Noordwijk, van prehistorie tot heden, in beeld gebracht. Waar tot nu toe de geschiedenis uitsluitend in boeken was te zien, komt deze nu tot leven door de foto’s, kaarten, films en voorwerpen uit vervlogen tijden. Zo zijn er unieke archeologische vondsten te zien, zoals een pot uit 200 voor Christus en een harnashanger van een van de Heren van Noordwijk.

Contact

Meer voor groep 7