LesGeloven in de wereld – groep 7 en 8

De les Van Brahman tot Ramadan (voorheen “Wereldreligies”) is een kennismaking met het boeddhisme, het hindoeïsme en de islam. Een museumdocent introduceert deze drie religies met behulp van verschillende hands on materialen.
Hierna gaan de leerlingen in groepjes aan de slag met opdrachten, langs verschillende museumobjecten. Er wordt afgesloten in de beroemde Boeddhazaal met het verhaal van Prins Siddharta, de historische Boeddha. Deze les kan uitgebreid worden met bijvoorbeeld een tekenworkshop boeddhisme of islam (hier zijn wel extra kosten aan verbonden; zie praktische informatie).

Wil je deze les volgen met een groep uit het speciaal onderwijs, vermeld dit dan alsjeblieft in het opmerkingenveld. 

De leerlingen leren de basisprincipes van de religies hindoeïsme, boeddhisme en islam kennen. Ze kennen de globale geschiedenis van de herkomst van deze religies. Ze weten waar aanhangers leven. De les behandelt de thema’s Bevolking en welvaart, en Zingeving. De les sluit aan bij kerndoelen van de leergebieden Nederlands, Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie.

(Kerndoelen: 1, 2, 4, 12, 35, 37, 38, 47, 49 en 56)

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Argus Clou aardrijkskunde
Groep 6. Thema 4: Geloven op jouw manier.

• Wijzer door de wereld
Groep 6. Thema: Een onrustige tijd. Les: Een nieuw geloof: de islam.
Groep 6. Thema: De wereld wordt groter. Les: Leven in India.

• Meander
Groep 8. Thema 5: Allemaal mensen. Les 1: Cultuur en religie.
Groep 8. Thema 5: Allemaal mensen. Les 2: Verschillende culturen.

• Leefstijl
Groep 8. Van binnen en van buiten: Over vooroordelen, discriminatie en racisme. Geen directe aansluiting, maar link kan gelegd worden door verschillende rassen/culturen in de wereld.
Groep 8. Van binnen en van buiten: Over geloven.

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 6

– Deze erfgoedles wordt elke dag aangeboden om 9:15, 11:00, 13:00 en 14:45 uur.
– Deze les duurt 90 minuten.
– Per vijf leerlingen wordt minimaal één begeleider verwacht.
– Als je de les wil uitbreiden met een workshop zijn hier extra kosten aan verbonden. De kosten bedragen 150,- euro voor de workshop plus 2,- per leerling voor materiaalkosten.
– Deze erfgoedles is ook geschikt voor het speciaal onderwijs. Neem in dat geval wel even contact op met Cultuureducatiegroep om het bezoek te bespreken.

Hieronder vind je de leerkrachtenhandleiding voor de les. De bijbehorende PowerPoint is te downloaden via de website van Museum Volkenkunde of op te vragen via reserveren@volkenkunde.nl.

Docenthandleiding - van Brahman tot Ramadan

Download

De kosten voor de les bedragen € 150,- per groep met maximaal 30 leerlingen.
Let op, wanneer een klas maximaal 15 leerlingen heeft, bedragen de kosten € 75,- voor de les.

Neem voor verdere informatie contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-2048649.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Museum Volkenkunde

Museum Volkenkunde is hét ticket naar andere werelden. Het is het ideale museum om iets te leren over al die verschillende mensen die er op de wereld zijn. Waarin zijn andere mensen anders? Waarin zijn ze hetzelfde? Hoe is dat zo gekomen? Museum Volkenkunde heeft een breed aanbod van educatieve activiteiten die goed passen in het curriculum. Voor elk soort en niveau van onderwijs zijn geschikte programma’s en activiteiten. Museum Volkenkunde biedt binnen de cultuurlijnen Museum, Tijd, Kunst en Ik en de wereld lessen aan.

 

Contact