LesVind je er nog wat van? – groep 6

Bij deze les krijgen de leerlingen een rondleiding door de Ruïne van Teylingen, en gaan zij daarna aan de slag als archeoloog. Op zoek naar vondsten speuren en graven ze in de werkput. Elke ontdekking wordt gedetermineerd. Komt het voorwerp uit de prehistorie, de Romeinse tijd of de Middeleeuwen? Spannende ontdekkingen dus!

 

Leerdoel: De leerlingen krijgen een beeld van het beroep van de archeoloog. Hoe weten archeologen bijvoorbeeld waar de ‘trefkans’ hoog is of hoe wordt een opgraving aangepakt? Via de archeologie komen ze bovendien veel te weten over het leven van eeuwen geleden.
Sluit aan bij de canonvensters: Buitenhuizen, Romeinse Limes, Karel de Grote, Floris V en Hugo de Groot.

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Argus Clou geschiedenis
Groep 5. Thema 1: Stenen reuzen, slimme romeinen. Les 1: Sporen in de grond. Les 3: Schepen in de grond. Les 4: De Romeinen komen.
Thema 2: Stoere ridders en hoge muren. Les 1: Ridders en kastelen.

• Speurtocht
Groep 5. Thema 3: Het kasteel.
Thema 1: Jagers en boeren. Les 5: Schatten in de grond.
Thema 2: Romeinen in het land. Les 5: Van de Romeinen.

• Wijzer door de tijd
Groep 6. Thema 1: Van jagerskamp tot boerderij. Les 5: Sporen in de grond.
Thema 4: Een onrustige tijd. Les 2: Jacob ontwerpt een kasteel.

• Brandaan
Groep 5. Thema 1: Leven als jager of boer. Les 2: Jagen en verzamelen, stap 4: Sporen.
Thema 2: Romeinen in Nederland. Les 1: Het Romeinse Rijk.
Thema 3: Leven als een ridder. Les 2: Kastelen en ridders.

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 5

– Deze erfgoedles wordt vanaf maart elke dag aangeboden. Zowel ‘s ochtends vanaf 09.00 als ‘s middags.
– De les duurt ongeveer 1,5 uur.
– Per 10 leerlingen wordt er één begeleider verwacht.
– Ter voorbereiding van deze erfgoedles wordt gebruik gemaakt van een leskist. Deze is na afspraak af te halen bij de Ruïne van Teylingen en moet weer ingeleverd worden bij het bezoek van de klas voor de archeologie-praktijkles.
– Deze erfgoedles is ook geschikt voor het speciaal onderwijs. Neem in dat geval wel even contact op met Cultuureducatiegroep om het bezoek te bespreken.

Bij het bezoek aan de Ruïne van Teylingen wordt geen voorbereidende les en geen verwerkingsles aangeboden. Wel is er voor deze les een leskist beschikbaar waarmee het bezoek kan worden voorbereid. Neem via de mail contact op met Gerard Rutgrink (beheerder@kasteelteylingen.nl) om hier in de klas gebruik van te maken. De leskist is tijdens openingstijden op te halen, of op een ander moment op afspraak.

De kosten van deze les bedragen € 3,- per leerling.

Voor de scholen uit de gemeente Noordwijk bedragen de kosten € 1,- per leerling.

Neem voor de vergoedingsregeling in jouw gemeente contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-2048649.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Ruïne van Teylingen

De Ruïne van Teylingen was ooit een bruisend slot, waar Jacoba van Beieren een periode van haar leven doorbracht.Tijdens de Opstand, en later eind 17de eeuw is het slot door geschut en brand zwaar beschadigd geraakt. Het is daarom heel bijzonder dat de ruïne nu nog steeds te bezoeken is en verhalen uit het verleden vertelt.  De Ruïne van Teylingen biedt binnen Lokaal Erfgoed Lisse en Teylingen lessen aan.

 

Contact