LesSpanjaarden, glippers en schansen – groep 6

Van het Leidens ontzet heeft iedereen wel eens gehoord. Maar, wat gebeurde er eigenlijk in Leiderdorp tijdens deze periode? Zat het daar niet bomvol met Spanjaarden, zelfs in de kerk?! Tijdens een speurtocht in het oude centrum van Leiderdorp ontdekken de leerlingen onder enthousiaste begeleiding van een gids wat de Spanjaarden in Leiderdorp deden tijdens het beleg van Leiden. Aan de hand van een interactieve rondleiding met diverse opdrachten komen de leerlingen er achter wat een glipper is, waar vroeger schansen lagen en wie Francisco de Valdez en Magdalena Moons zijn.

Leerdoelen:
– De leerlingen kunnen landkaarten van Leiderdorp uit de 16e eeuw vergelijken met de moderne landkaarten van dezelfde locatie.
– De leerlingen herkennen de gebeurtenissen op oude prenten uit de Tachtigjarige oorlog (1568-1648) en kunnen dat plaatsen op de tijdlijn.
– De leerlingen maken kennis met de gebeurtenissen rond Leiden en Leiderdorp uit de 80-jarige oorlog in Nederland.
– De leerlingen kennen de belangrijkste personen uit de omgeving van Leiderdorp in de 80-jarige oorlog, namelijk Filips II, Willem van Oranje, Hertog Alva, Francisco de Valdès en Magdalena Moons.
– De leerlingen kunnen zich een voorstelling maken hoe het leven voor de mensen uit Leiderdorp was zowel voor en tijdens de bezetting.
– De leerlingen krijgen historisch besef van de eigen omgeving.

Kerndoelen: 1, 3, 4, 7, 50, 51, 52, 53, en 56.
Canonvenster: De Republiek en Willem van Oranje
Tijdvak: Ontdekkers en hervormers

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Argus Clou geschiedenis
Groep 7. Thema 3: Opstand en een nieuw land. Les 2: De Opstand.

• Speurtocht
Groep 7. Thema 3: Een tijd vol strijd. Les 3: Willem van Oranje en de Opstand.

• Wijzer door de tijd
Groep 7. Thema 2: Onrust en Oorlog. Les 3: Spanje en Oranje.

• Brandaan
Groep 7. Thema 5: Een nieuwe tijd. Les 3: De Opstand.

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 5

– De excursie duurt ongeveer anderhalf uur en vindt plaats in de oude kern van Leiderdorp.
– Deel de leerlingen van tevoren in zes groepjes, afhankelijk van de grootte van de klas dus groepjes van 4-6 leerlingen.
– Per groepje wordt er een begeleider verwacht.
– Bekijk hier de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op elke inschrijving.

Voor deze les is nog geen voorbereidend en verwerkend lesmateriaal beschikbaar.

De kosten voor deze les bedragen € 3,- per leerling excl. btw.

Neem voor de vergoedingsregeling in jouw gemeente contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-2048649.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Antoinette Voogd

Na jarenlange ervaring op het gebied van cultuureducatie in diverse musea vindt Antoinette het geweldig om nu samen met de leerlingen van basisscholen hun eigen omgeving en cultuur te ontdekken en te ervaren. Dit doet zij bijvoorbeeld in Hillegom en Leiderdorp. Met drama, zang, dans en tekenopdrachten licht zij samen met de leerlingen een tipje van de sluier op van de bijzondere geschiedenis van Hillegom en Leiderdorp.

Contact