LesVechten voor vrijheid! – groep 7/8

Tijdens deze interactieve, audiovisuele les wordt het bijzondere verhaal verteld over de Engelandvaarders. Dat waren meer dan 2000 mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland ontsnapten om vanuit Engeland de strijd tegen nazi-Duitsland en Japan voort te zetten. De leerlingen ontdekken tijdens deze les waarom deze dappere mensen naar Engeland vertrokken, op welke manier ze reisden, door wie ze geholpen zijn en welke gevaren ze onderweg tegenkwamen. Ook wordt duidelijk op welke manier ze hielpen om Nederland te bevrijden.

Om een nog betere indruk van deze les te krijgen, kun je ook een filmpje bekijken.
Klik hier om het filmpje te bekijken.

De leerlingen maken aan de hand van lokale verhalen van Engelandvaarders kennis met de Tweede Wereldoorlog in hun eigen leefomgeving.

Sluit aan bij canonvenster: Tweede Wereldoorlog

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Argus Clou geschiedenis
Groep 8. Thema 5: Oorlog voeren of samenwerken. Les 1: Overal oorlog.

• Speurtocht
Groep 8. Thema 5: De 20e eeuw. Les 1: De wereld staat in brand.

• Wijzer door de tijd
Groep 8. Thema 3: Oorlog. Les 3: Nederland in oorlog. Thema 4: Nederlanders in de oorlog.

• Brandaan
Groep 8. Thema 4: Twee Wereldoorlogen. Les 2: De Tweede Wereldoorlog.

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 3

– Deze les is te boeken op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag tussen 10.30 uur en 17.00 uur.
– Maximaal 30 leerlingen en 3 begeleiders.
– Indien je wenst meer dan 3 begeleiders mee te nemen, betaal je voor iedere extra begeleider € 6,50
– De les duurt 60 á 75 minuten.
– Van de begeleiders wordt een begeleidende en ondersteunende rol verwacht.
– Deze les is ook beschikbaar voor speciaal onderwijs. Dit kun je in het opmerkingsveld van het inschrijfformulier vermelden.
– Voor basisscholen buiten Noordwijk en Noordwijkerhout is gratis busvervoer beschikbaar. Je kunt dit met Museum Engelandvaarders kortsluiten bij het afstemmen van de definitieve bezoekdatum. Dit is geldig voor de eerste 20 scholen die zich aanmelden.
– Scholen uit de gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout kunnen kosteloos deelnemen aan de les.

Hieronder kun je de docentenhandeling en de kijkwijzer downloaden.

Docentenhandleiding Vechten voor Vrijheid

Download
Kijkwijzer

Download

De kosten voor deze les bedragen € 3,50 per leerling.
Er kunnen 3 begeleiders/ leerkrachten per groep kosteloos mee. Voor elke extra begeleider of leerkracht betaal je € 6,50.

Let op!

• Voor de scholen uit de gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout is deelname aan de les kosteloos.

• Voor scholen buiten de gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout is er gratis busvervoer beschikbaar. Je kunt dit met Museum Engelandvaarders kortsluiten bij het afstemmen van de definitieve bezoekdatum. Dit is geldig voor de eerste 20 scholen die zich aanmelden.

Neem voor de vergoedingsregeling in jouw gemeente contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-2048649.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Museum Engelandvaarders

In deze bunker wordt het bijzondere verhaal verteld over de Engelandvaarders. Mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland ontsnappen om vanuit Engeland de strijd tegen nazi-Duitsland en Japan voort te zetten.

Honderden vertrekken met kleine bootjes over zee, of via een lange, barre tocht door Europa. In het museum is te ontdekken hoe de Engelandvaarders met hulp van velen uiteindelijk Engeland weten te bereiken en wat zij bijdragen aan de bevrijding van Europa.

Contact