LesVechten voor vrijheid! – groep 7/8

Tijdens deze interactieve, audiovisuele les wordt het bijzondere verhaal verteld over de Engelandvaarders. Dat waren meer dan 2000 mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland ontsnapten om vanuit Engeland de strijd tegen nazi-Duitsland en Japan voort te zetten. De leerlingen ontdekken tijdens deze les waarom deze dappere mensen naar Engeland vertrokken, op welke manier ze reisden, door wie ze geholpen zijn en welke gevaren ze onderweg tegenkwamen. Ook wordt duidelijk op welke manier ze hielpen om Nederland te bevrijden.

De leerlingen maken aan de hand van lokale verhalen van Engelandvaarders kennis met de Tweede Wereldoorlog in hun eigen leefomgeving.

Sluit aan bij canonvenster: Tweede Wereldoorlog

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Argus Clou geschiedenis
Groep 8. Thema 5: Oorlog voeren of samenwerken. Les 1: Overal oorlog.

• Speurtocht
Groep 8. Thema 5: De 20e eeuw. Les 1: De wereld staat in brand.

• Wijzer door de tijd
Groep 8. Thema 3: Oorlog. Les 3: Nederland in oorlog. Thema 4: Nederlanders in de oorlog.

• Brandaan
Groep 8. Thema 4: Twee Wereldoorlogen. Les 2: De Tweede Wereldoorlog.

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 3

– Deze les is te boeken op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag tussen half 11 en 17 uur.
– Per 10 leerlingen wordt er één begeleider verwacht.
– De les duurt 60 á 75 minuten.
– Deze les is ook beschikbaar voor speciaal onderwijs. Dit kun je in het opmerkingsveld van het inschrijfformulier vermelden.
– Voor basisscholen buiten Noordwijk, Noordwijkerhout en Katwijk is gratis busvervoer beschikbaar. Neem contact op met Museum Engelandvaarders om dit te bespreken.

Docentenhandleiding Vechten voor Vrijheid

Download

De kosten voor deze les bedragen € 3,50- per leerling.

In kalenderjaar 2019 kunnen de eerste 30 groepen kosteloos deelnemen aan dit programma.

Neem voor de vergoedingsregeling in jouw gemeente contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-5168588.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Museum Engelandvaarders

In deze bunker wordt het bijzondere verhaal verteld over de Engelandvaarders. Mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland ontsnappen om vanuit Engeland de strijd tegen nazi-Duitsland en Japan voort te zetten.

Honderden vertrekken met kleine bootjes over zee, of via een lange, barre toch door Europa. In het museum is te ontdekken hoe de Engelandvaarders met hulp van velen uiteindelijk Engeland weten te bereiken en wat zij bijdragen aan de bevrijding van Europa.

Contact

Meer voor groep 7