LesVan kimono tot kalligrafie – groep 7

Benieuwd naar typisch Japanse kunstvormen zoals de theeceremonie, lakwerk, schoonschrijven en kimono’s? Aan de hand van de rondleiding en opdrachten leren jouw leerlingen hoe ze dit moeten doen. Ze luisteren naar de muziek van de geisha en bestuderen het Japanse schrift. Ook leren ze het verschil tussen schilderingen en prenten en gaan zelf aan de slag met sneltekenen van een Japans landschap.

 

De leerlingen leren de bekendste traditionele kunstvormen van Japan. Ze zijn bekend met de bezigheden van samoerai en geisha. De kunstdiscipline beeldende vorming en muziek staan centraal. De les sluit aan bij kerndoelen van de leergebieden Nederlands, Rekenen/Wiskunde, Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie.

(kerndoelen: 1, 2, 3, 4, 12, 23, 27, 33, 37, 47, 50, 51, 52, 53, 54, 56)

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Brandaan
Thema 3: Het Christendom. Er wordt koppeling gemaakt met kalligrafie van de monniken en de kalligrafie van Japan.

• Wijzer door de tijd
Thema 3: Een Gouden Eeuw. Er kan een koppeling worden gemaakt met de Nederlandse handel met Japan. De schilderkunst uit deze tijd wordt vergeleken met de schilderkunst uit Japan.

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 3

– Deze erfgoedles wordt elke dag aangeboden, behalve op maandag
– Je wordt verzocht de leerlingen alvast in twee groepen te verdelen en tweetallen te maken. De ene helft krijgt een rondleiding, de andere helft gaat in tweetallen opdrachten uitvoeren. Deze twee groepen worden halverwege omgewisseld.
– Voor de rondleiding is er één begeleider nodig, voor de opdrachten zijn er twee begeleiders nodig.
– Van de begeleiders en de leerkracht wordt een ondersteunende rol verwacht.
– Deze erfgoedles is ook geschikt voor het speciaal onderwijs. Neem in dat geval wel even contact op met Cultuureducatiegroep om het bezoek te bespreken.

Je kunt hieronder het voorbereidende- en verwerkende lesmateriaal downloaden.

Japanmuseum SieboldHuis rekent voor schooljaar 2018 – 2019 geen toegangskosten voor de deelnemende scholen aan het CmK project in de regio Holland Rijnland;

Hillegom | Kaag & Braassem | Leiden | Leiderdorp | Lisse | Noordwijk | Noordwijkerhout | Oegstgeest | Teylingen | Voorschoten | Zoeterwoude

Neem voor verdere informatie contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-5168588.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Japanmuseum SieboldHuis

Het SieboldHuis biedt u het mooiste uit het Japan van vroeger en nu achter een historische Hollandse gevel. In sfeervolle kamers wandelt u langs honderden schatten uit de natuur, de kunst en de cultuur, die in de 19de eeuw in Japan zijn verzameld door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold. SieboldHuis biedt binnen de cultuurlijnen Museum, Tijd, Kunst en Ik en de wereld lessen aan.

 

Contact

Meer voor groep 7