LesJapan, vroeger en nu – groep 8

Jouw leerlingen gaan terug in de tijd naar Japan. Wat zijn de grote verschillen tussen het oude en het nieuwe Japan. En welke verschillen zijn er met de Nederlandse geschiedenis. Ze ondervinden de verschillen van acupunctuur en westerse geneeskunde, vergelijken het winkelen in 19e eeuws Nagasaki en de moderne shop cultuur. Daarnaast ontdekken ze oude plattegronden van Japan. Zo beleven ze Japan zoals Siebold dat bijna 250 jaar geleden ook zou hebben ervaren. Het zal een les worden om nooit te vergeten!

 

De leerlingen leren wie Philipp Franz von Siebold is en wat hij deed in Japan. Ze krijgen een beeld van het bestuur en aspecten van het dagelijks leven in Japan rond 1800. De les sluit aan bij de tijdvakken Ontdekkers en Hervormers, Regenten en Vorsten en Burgers en Stoommachines. De les sluit aan bij kerndoelen van de leergebieden Nederlands, Rekenen/Wiskunde, Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie.
(Kerndoelen: 1, 2, 3, 4, 12, 23, 27, 33, 37, 38, 47, 50, 51, 52, 53, 54, 56)

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Argus Clou geschiedenis

• Brandaan
Thema 1: De Gouden Eeuw. Er wordt een vergelijking gemaakt tussen de westerse schilderkunst en de Japanse schilderkunst. Ook wordt er een koppeling gemaakt met het Nederlandse bestuur en het Japanse bestuur.
Thema 2: De Franse Tijd. Er wordt een koppeling gemaakt met de standenmaatschappij en het bestuur.

• Wijzer door de wereld
Thema 3: De wereld verkennen. Hier kan Japan worden verkend.

• Argus Clou Aardrijkskunde
Thema 1: een vurige planeet. Hier komt de topografie van de wereld aan bod en dus zou Japan hier behandeld kunnen worden. Indien natuurrampen worden behandeld, is Japan een goed voorbeeld, aangezien zij er veel mee te kampen hebben.
Thema 2: Plaatsen om te wonen. Geen directe link, maar er kan een koppeling gemaakt worden naar Siebold die op Deshima woonde en de veranderingen in winkelstraten.
Thema 4: Vrede spreekt niet vanzelf. Hier kan een koppeling gemaakt worden met het vroegere militaire bestuur van Japan en de isolatie van Japan. Ook zou er een link gelegd kunnen worden met de Tweede Wereldoorlog en de rol van Japan hierin.

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 3

– Deze les wordt wegens de corona maatregelingen voorlopig alleen aangeboden op de maandagen.
– Je wordt verzocht de leerlingen alvast in twee groepen te verdelen en tweetallen te maken. De ene helft krijgt een rondleiding, de andere helft gaat in tweetallen opdrachten uitvoeren. Deze twee groepen worden halverwege omgewisseld.
– Voor de rondleiding is er één begeleider nodig, voor de opdrachten zijn er twee begeleiders nodig.
– Van de begeleiders en de leerkracht wordt een ondersteunende rol verwacht.
– Dit lesprogramma is ook geschikt voor het speciaal onderwijs. Neem in dat geval wel even contact op met Cultuureducatiegroep om het bezoek te bespreken.

Hieronder vind je de docenthandleiding voor de les. De bijbehorende Powerpoint met voorbereidings- en verwerkingsles kun je opvragen bij Japanmuseum SieboldHuis via info@sieboldhuis.org.

Docenthandleiding Tijd gr 8 - Japan, vroeger en nu

Download

De kosten voor deze les bedragen € 5,- per leerling excl. btw.

Neem voor verdere informatie contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-2048649.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Japanmuseum SieboldHuis

Het SieboldHuis biedt u het mooiste uit het Japan van vroeger en nu achter een historische Hollandse gevel. In sfeervolle kamers wandelt u langs honderden schatten uit de natuur, de kunst en de cultuur, die in de 19de eeuw in Japan zijn verzameld door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold. SieboldHuis biedt binnen de cultuurlijnen Museum, Tijd, Kunst en Ik en de wereld lessen aan.

 

Contact