LesOp reis door Indonesië – groep 3/4

Hoe is het om in een tropisch eilandenrijk te wonen? Stel je voor: je stapt in een Molukse boot, waarmee je langs een aantal eilanden van Indonesië vaart. Daar zie je houten voorouderbeelden, prachtige krissen en een groot stenen beeld van de god met het olifantenhoofd. Misschien word jij wel aangekleed in de traditionele kleding van het eiland Java. In ieder geval maak je muziek op één van de instrumenten van het gamelanorkest of bespeel je een wayangpop in het verhaal, ‘Kantjil, de Tijger en de Put’.

Bekijk hier een impressie van het lesprogramma.

 

Wil je deze les volgen met een groep uit het speciaal onderwijs, vermeld dit dan alsjeblieft in het opmerkingenveld. 

De belangrijkste doelstelling is om interesse op te wekken voor andere culturen door een ontmoeting met voorwerpen, verhalen en (muzikale) tradities uit het dagelijkse leven van een ander land. De les sluit aan bij kerndoelen van de leergebieden Nederlands, Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie. (Kerndoelen: 1, 47, 54, en 56).

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Argus Clou aardrijkskunde
Groep 5. Thema 5: De wereld is een markt. Les 3 en Les 4. Geen directe aansluiting, maar de link kan wel gelegd worden naar een wereld vol verschillende culturen zoals Indonesië.
Groep 4. Thema 4: Gewoon anders. Geen directe aansluiting, maar de link kan wel gelegd worden naar een wereld vol verschillende culturen zoals Indonesië.

• Wijzer door de wereld
Groep 5. Thema 8: Andere landen. Les 3: Wonen in een ander werelddeel.

• Leefstijl
Groep 4. Doe je mee?: Wie woont waar? Geen directe aansluiting, maar link kan gelegd worden met andere woonplaatsen/andere culturen.

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 6

– Deze erfgoedles wordt elke dag aangeboden.
– De les duurt 90 minuten.
– Per vijf leerlingen wordt minimaal één begeleider verwacht.
– Deze erfgoedles is ook geschikt voor het speciaal onderwijs. Neem in dat geval wel even contact op met de Cultuureducatiegroep om het bezoek te bespreken.

Bij de les hoort een lespakket dat je hieronder kunt downloaden. Hier staan ook de filmpjes en het lied waar in de lesbrief naar verwijzen wordt.

Indien het niet lukt om het lesmateriaal te openen, leert de ervaring dat dit meestal aan verouderde software ligt. Hier kun je het volgende aan doen: je browser updaten, een nieuwe versie van Adobe Acrobat installeren en je mediaplayer updaten. Mocht het daarna toch niet lukken om het lesmateriaal te openen, neem dan contact op met Museum Volkenkunde via reserveren@volkenkunde.nl.

Praktische lessuggesties cultuurlijn Museum

Download
Lesbrief_Indonesië_2015

Download
hoe-bespeel-ik-een-wayangpop

Download
maak-kennis-met-de-wayangpoppenspelers

Download
Nummer 1

"Nummer 1" van Album onbekend (28-12-2009 15:42:36) door Artiest onbekend. Track 1. Genre: Genre onbekend.

Download

Museum Volkenkunde rekent voor schooljaar 2018 – 2019 geen toegangskosten voor de deelnemende scholen aan het CmK project in de regio Holland Rijnland;

Hillegom | Kaag & Braassem | Leiden | Leiderdorp | Lisse | Noordwijk | Noordwijkerhout | Oegstgeest | Teylingen | Voorschoten | Zoeterwoude

Neem voor verdere informatie contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-5168588.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Museum Volkenkunde

Museum Volkenkunde is hét ticket naar andere werelden. Het is het ideale museum om iets te leren over al die verschillende mensen die er op de wereld zijn. Waarin zijn andere mensen anders? Waarin zijn ze hetzelfde? Hoe is dat zo gekomen? Museum Volkenkunde heeft een breed aanbod van educatieve activiteiten die goed passen in het curriculum. Voor elk soort en niveau van onderwijs zijn geschikte programma’s en activiteiten. Museum Volkenkunde biedt binnen de cultuurlijnen Museum, Tijd, Kunst en Ik en de wereld lessen aan.

 

Contact

Meer voor groep 3