LesHollandse meesters | Op reis met Van Gogh – groep 5 en 6

Wist je dat een schilderij van Vincent van Gogh evenveel kost als een vliegtuig?

Aan de hand van de schilderijen van deze wereldberoemde Nederlandse schilder gaan de kinderen op reis van Nederland naar Frankrijk. Ze ontdekken hoe Van Gogh zich als schilder ontwikkelde door de jaren heen: van de donkere Nederlandse huiskamer met de aardappeleters naar de arbeiders op de zonnige Franse korenvelden. Hoe verbeeldde hij het leven in die tijd? Wat maakt zijn schilderijen uniek? Welke kleuren gebruikte hij? Op basis van foto’s die gelijkenissen vertonen met de schilderijen van Van Gogh staat de vakleerkracht stil bij het verschil tussen werkelijkheid en verbeelding, wat vooral zichtbaar is in de schilderstijl en kleurkeuze van Van Gogh.

Met een foto uit hun eigen omgeving gaan de kinderen vervolgens zelf aan de slag met het schilderen van een molen, kerkje, brug, zonnebloemen, sterrenhemel of landschap met arbeiders, geïnspireerd op de stijl van Van Gogh. Wat voor kleuren kiezen ze? Licht of donker? Welke schildertechniek?

In het Plus-project gaan de kinderen de foto in zowel een donkere als een lichte variant uitwerken. De vakleerkracht besteedt aandacht aan het contrast tussen een lichte en een donkere verbeelding van hetzelfde onderwerp.

Kinderen uit groep 5 en 6 gaan steeds bewuster materialen, technieken en beeldaspecten hanteren. Ze ontdekken dat schilderen een andere werkwijze vraagt dan tekenen en dat ze in een schilderij vormen kunnen opbouwen uit kleurvlekken. Beeldbeschouwingsactiviteiten met aandacht voor de rol van beeldaspecten en de mogelijkheden van materialen en technieken kan hen erg stimuleren bij hun eigen werk.

Let op:
Deze les vindt plaats in de klas.
Deze les moet minimaal met 2 klassen per school geboekt worden.

Kinderen uit groep 5 en 6 gaan steeds bewuster materialen, technieken en beeldaspecten hanteren. Ze ontdekken dat schilderen een andere werkwijze vraagt dan tekenen en dat ze in een schilderij vormen kunnen opbouwen uit kleurvlekken. Beeldbeschouwingsactiviteiten met aandacht voor de rol van beeldaspecten en de mogelijkheden van materialen en technieken kan hen erg stimuleren bij hun eigen werk.

Leerlijn: Kunst, Tijd, Ik en de wereld

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 1

– De les van het basis- project duurt 1,5 uur per klas.
– De les van het plus- project duurt 2 uur per klas.
– Voor de les begint moeten de tafels in groepjes afgedekt worden met kranten.
– Benodigdheden voor de les: plakkaatverf (wit, zwart, blauw, geel en rood), 1 kwast per kind, 1 waterbakje per groepje, 1 palet (eierdoos of plastic bordje) per duo.
– Het is handig als de kinderen kleding dragen die vies mogen worden of als de kinderen een schort hebben.
– Er kunnen maximaal 30 leerlingen deelnemen, oplossingen voor grotere groepen alleen in overleg.
– De projecten zijn in overleg ook geschikt voor het Speciaal (Basis) Onderwijs. Wij ontvangen hierover graag specifieke informatie van de groepsleerkracht over de bijzonderheden in de groep. (Wat maakt dat dit project kan slagen in deze groep? Wat verwacht de school van de vakleerkracht? Wat wil de school de leerlingen meegeven met dit project (leren/ervaren)? Wij stemmen dit vooraf af met de betreffende vakleerkracht. Daarna besluiten we of de wederzijdse wensen en verwachtingen rond het project waar te maken zijn, dus of het project doorgaat voor de ingeschreven groep.

Discipline: beeldende kunst (schilderen)

Hieronder vind je het bijbehorende lesmateriaal.

Indien het niet lukt om het lesmateriaal te openen, leert de ervaring dat dat meestal aan verouderde software ligt. Hier kun je het volgende aan doen: je browser updaten, een nieuwe versie van Adobe Acrobat installeren en je mediaplayer updaten. Mocht het daarna toch niet lukken om het lesmateriaal te openen, neem dan contact met ons op zodat wij je kunnen helpen.

Hollandse Meesters - Van Gogh

Download
Lesbrief Hollandse Meesters - Van Gogh

Download

– De kosten voor het basis- project van 1,5 uur bedragen 112,50 euro per klas.

Let op:
– Deze prijs is exclusief €12,50 reiskosten per dag.
– inschrijven kan alleen vanaf minimaal 2 klassen per project.
– voor de kunstlessen van BplusC geldt een instaptarief van 25,- euro per aanvraag (bij gelijktijdig aanvragen van meerdere lessen geldt dit eenmaal).

Neem voor de vergoedingsregeling in jouw gemeente contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-5168588.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


BplusC

BplusC – Bibliotheek plus Centrum voor kunst en cultuur – zet zich in om het leven van alle inwoners van de regio Leiden actief te verrijken met kunst, cultuur en kennis. Voor iedereen, toegankelijk en laagdrempelig. Kwaliteit is waar ze voor staan. Hun hart en onze kracht liggen in het ontwikkelen, samenstellen en organiseren van een totaalpakket cultuureducatie, leesbevordering en mediawijsheid.

De projecten voor het onderwijs ontwikkelen het cultureel zelfbewustzijn bij kinderen. Het gaat over vragen als: ‘Wie ben ik?’ en ‘Wie ben ik ten opzichte van anderen?’. Van daaruit werken ze aan een bijzondere ervaring of nieuwe ontdekking. Zo prikkelen ze bij kinderen de levenslust en de wil om te leren – en hopen ook op uw school bij te dragen aan de culturele levensloop van ieder kind!

Contact

Meer voor groep 5