Deze les is onderdeel van de cultuurlijn(en): Cultuurlijn: Op Maat - Cultuurlijn: Almere en Museum - Cultuurlijn: Museum - Cultuurlijn: Techniek

LesGezondheid en ziekte, vroeger en nu – groep 8

Als je gezond bent huppel je fijn door het leven. Wanneer je ziek wordt, besef je hoe vervelend het is wanneer dat (even) niet kan. In de les Gezondheid & Ziekte, vroeger en nu bekijken leerlingen van groep 8 van het basisonderwijs hoe delen van het lichaam functioneren, wanneer ziekte optreedt, hoe wij ons lichaam kunnen testen en wat wij kunnen doen om weer gezond te worden. Medische preparaten, tekeningen en modellen passeren de revue. Wat deed een chirurgijn precies? Kon hij al opereren voor de verdoving was uitgevonden? De leerlingen ontdekken dat een dokter het menselijk lichaam meer en meer als een machine behandelt. Kapotte en versleten lichaamsonderdelen worden tegenwoordig gewoonweg vervangen. Dat was vroeger wel even anders!

 

De leerlingen maken kennis met de gezondheidszorg in vroegere tijden. Ze krijgen kennis over en inzicht in de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam. De les sluit aan bij kerndoelen van de leergebieden Nederlands, Rekenen/wiskunde, Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie.
(Kerndoelen: 1, 2, 3, 4, 6, 10, 12, 23, 33, 34, 37, 41, 53 en 56).

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Wijzer door de tijd
Groep 7. Thema 3: Een gouden eeuw. Les 4: Uitvinders en onderzoekers.

• Natuniek
Groep 8. Thema 1: Gezondheid. Les 1: Je hart de rode motor en les 3: Leven van lucht.
Groep 8. Thema 4: Techniek helpt jou. Les 1: Tot op het bot en les 2: Hier draait het om.

• Naut
Groep 7. Thema 3: Voeding en je lichaam. Les 3: Je vijf zintuigen.

• Argus Clou Natuur en techniek
Groep 7. Thema 4: Goed gebouwd. Les 1: Je lijf van binnen. Les 2: Gebouwd om te eten.

Maximaal aantal leerlingen: 36

Aantal begeleiders: 7

– Deze erfgoedles wordt elke dag aangeboden tussen 9.00 uur – 17.00 uur.
– In verband met de verbouwing van het museum is deze les pas te boeken vanaf 25 februari 2018.
– De les duurt 2 uur.
– Per 5 leerlingen wordt er één begeleider verwacht.
– Je wordt verzocht de leerlingen alvast in een groepje van 5 leerlingen in te delen.
– Van de ouders en de leerkracht wordt een ondersteunende rol verwacht.
– Deze erfgoedles is ook geschikt voor het speciaal onderwijs. Neem in dat geval wel even contact op met de Cultuureducatiegroep om het bezoek te bespreken.

Hieronder vindt u ook woordenschatkaarten die u kunt gebruiken als voorbereidend materiaal.

Indien het niet lukt om het lesmateriaal te openen, leert de ervaring dat dat meestal aan verouderde software ligt. Hier kun je het volgende aan doen: je browser updaten, een nieuwe versie van Adobe Acrobat installeren en je mediaplayer updaten. Mocht het daarna toch niet lukken om het lesmateriaal te openen, neem dan contact met ons op zodat wij je kunnen helpen.

Praktische lessuggesties cultuurlijn Museum

Download
Docentenhandleiding

Download

De kosten van deze les worden vergoed door de gemeente en het Fonds voor Cultuurparticipatie. Dit geldt voor de scholen uit de gemeenten:

Hillegom | Kaag en Braassem | Leiden | Leiderdorp | Lisse | Noordwijk | Noordwijkerhout | Oegstgeest | Teylingen | Voorschoten | Zoeterwoude

Mocht jouw gemeente er niet tussen staan, neem dan gerust contact met ons op via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-5168588.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Museum Boerhaave

Museum Boerhaave is het Rijksmuseum voor de Geschiedenis van de Natuurwetenschappen en van de Geneeskunde. Vanuit een cultuurhistorisch perspectief toont het museum de verschillende wetenschapsdisciplines in hun onderlinge samenhang, van circa 1500 tot heden. Het zwaartepunt is de zeventiende, achttiende en vroeg-twintigste eeuw. In Museum Boerhaave vind je de schoonheid en betekenis van natuurwetenschap en geneeskunde in heden en verleden. De collectie bestaat uit ruim 35.000 voorwerpen, 12.000 afbeeldingen, 25.000 boeken, 15.000 separaten en 600 archieven. Museum Boerhaave biedt binnen de cultuurlijnen Museum, Tijd en Ik en de wereld lessen aan.

Bezoekadres: Lange St. Agnietenstraat 10
2312 WC Leiden

Contact

Meer voor groep 8