LesDe oorlog van dichtbij – groep 8

Aan de hand van het verhaal van een ervaringsdeskundige proberen de leerlingen te achterhalen hoe het ten tijde van de Tweede Wereldoorlog was. De leerlingen zullen iemand interviewen die deze oorlog heeft meegemaakt.

Tip: ter voorbereiding op de les kunnen de leerlingen eerst zelf actief op zoek naar familie, kennissen of buren die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt om met hen in gesprek te gaan.

De leerlingen krijgen meer te weten over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Specifieke onderwerpen die aan bod komen zijn; het verzet, de hongerwinter. Hiernaast krijgen de leerlingen de kans om interviews af te nemen met mensen die de Tweede Wereldoorlog meegemaakt hebben. Hierdoor worden de leerlingen aan het denken gezet over dilemma’s en keuzes in de oorlogstijd. De gastsprekers nemen de leerlingen mee naar het verleden en uiteindelijk terug naar het hier en nu om deze verhalen een plek te kunnen geven.

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 1

– De les kan niet voor 10 uur ’s morgens worden geboekt.
– De les duurt circa een uur.
– Mocht je geïnteresseerd zijn in een bepaalde achtergrond van de gastspreker; geef dit dan aan in het opmerkingenveld op het inschrijfformulier.

Bij deelname aan de les over de Tweede Wereldoorlog wordt geen voorbereidende les en geen verwerkingsles aangeboden. Ter voorbereiding kan wel gebruik worden gemaakt van het filmpje ‘De oorlog in 7 minuten’ op Youtube.

Tip: ter voorbereiding op het interview met de ervaringsdeskundige kunnen de leerlingen eerst zelf actief op zoek naar familie, kennissen of buren die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt om met hen in gesprek te gaan.

De kosten van deze les bedragen € 30,- per groep.

Neem voor de vergoedingsregeling in jouw gemeente contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-2048649.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Landelijk Steunpunt WO II – Heden

Gastsprekers van het Landelijk Steunpunt WO II-Heden vertellen elk hun persoonlijk verhaal over van de Tweede Wereldoorlog of recente conflicten en vredemissies. Ze nemen de leerlingen mee naar het verleden en uiteindelijk terug naar het hier en nu om deze verhalen een plek te kunnen geven. Leerlingen worden bijzonder geraakt door deze persoonlijke verhalen. De persoonlijke ervaringen uit de oorlog zijn de basis voor een gesprek tussen gastsprekers en jongeren. Landelijk Steunpunt WO II  biedt binnen Lokaal Erfgoed Hillegom een les aan.

Bezoekadres: Op uw locatie.

Contact