LesDoesmolen en Kalkmolen – groep 8

Molens zijn bijzonder! Ze vertellen iets over de geschiedenis van ons land en over hoe de mensen vroeger leefden. De leerlingen bezoeken de Doesmolen en de Kalkmolen in Hoogmade en ontdekken hoe slim deze molens zijn gemaakt. Hier vertelt de molenaar over de geschiedenis en het belang van molens voor Nederland en deze regio in het bijzonder.

Tip: maak voorafgaand aan het bezoek of na het bezoek een mooie fietstocht door de polder.

Leerdoel: Bij deze les leren de leerlingen de betekenis van de begrippen polder, bemaling, waterbeheersing en zeespiegel. Ook komen zij te weten wat de gevolgen van een watersnoodramp zijn, zoals bijvoorbeeld die uit 1953.
Sluit aan bij canonvenster: De Beemster

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Wijzer door de wereld
Groep 6. Thema 6: Help! Natte voeten! Les 1: Nederland: Polderland.

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 5

– Per 7 leerlingen wordt er één begeleider verwacht.
– De erfgoedles duurt circa één uur en kan tussen 10 uur en 12 uur worden gevolgd.
– De erfgoedles is niet beschikbaar voor het speciaal onderwijs. De molens zijn niet toegankelijk voor rolstoelen.
– Houd er rekening mee dat er geen toilet aanwezig is bij de Does- en de Kalkmolen.

Ter voorbereiding raden wij je aan om een van deze filmpjes met de klas te bekijken:
– www.schooltv.nl/video/polders-in-laag-nederland-hoe-wordt-voorkomen-dat-laag-nederland-overstroomt/#q=molens
– www.schooltv.nl/video/het-klokhuis-polder/#q=molens

Als je het leuk vindt om een uitgebreid project over molens te doen met de klas, raden wij deze website aan ter inspiratie: www.moleneducatief.nl/

Tip: Maak voorafgaand aan het bezoek of na het bezoek een mooie fietstocht door de polder.

Indien het niet lukt om het lesmateriaal te openen, leert de ervaring dat dat meestal aan verouderde software ligt. Hier kun je het volgende aan doen: je browser updaten, een nieuwe versie van Adobe Acrobat installeren en je mediaplayer updaten. Mocht het daarna toch niet lukken om het lesmateriaal te openen, neem dan contact met ons op zodat wij je kunnen helpen.

De kosten voor deze les bedragen € 3,- per leerling.

Neem voor de vergoedingsregeling in jouw gemeente contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-2048649.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Rijnlandse Molenstichting

De Doesmolen is in 1630 gebouwd ten behoeve van de bemaling van de Doespolder. De Doesmolen was tot 1953 in bedrijf. De molen is in 1963 in bezit gekomen van de Rijnlandse Molenstichting die de Doesmolen in 1965 heeft gerestaureerd. De molen is de eerste aan de Doespolderweg die te zien is wanneer men vanuit het westen Hoogmade nadert; op korte afstand van de Doesmolen bevindt zich langs dezelfde weg de Grosmolen.
De Kalkmolen is een poldermolen in Hoogmade, die tot 2007 in Leiderdorp heeft gestaan, tussen de A4 en het industrieterrein. De molen dateert uit 1685 en is gebouwd ten behoeve van de bemaling van de Kalkpolder. De molen is sinds de buitengebruikstelling in 1972 in het bezit van de Rijnlandse Molenstichting. Door de verslechterde molenbiotoop is in 2006 besloten de Kalkmolen te verplaatsen naar een locatie bij Hoogmade, waar hij als ondermolen voor de Doesmolen zal worden ingezet, zodat beide molens samen kunnen malen nu door peilverlaging de Doesmolen onvoldoende water heeft.  De Rijnlandse molenstichting biedt binnen Lokaal Erfgoed Leiderdorp een les aan.

 

Contact