LesBommen en bunkers – groep 8

Aan de hand van een aantal objecten wordt het thema Tweede Wereldoorlog in de klas geïntroduceerd. De leerlingen bezoeken vervolgens het Atlantikwall Museum in Noordwijk. Hier zoomen ze in op hun eigen woonplaats en op wat zich hier in oorlogstijd afspeelde. Hoe gingen mensen bijvoorbeeld met elkaar om in deze periode? Dit wordt gerelateerd aan het ingrijpende verhaal van Anne Frank.

De leerlingen maken aan de hand van lokale verhalen kennis met de Tweede Wereldoorlog in hun eigen leefomgeving. Zij ontdekken hoe een leeftijdsgenoot, Anne Frank, met de gebeurtenissen in de oorlog omging. Bij het maken van hun presentatie leren zij gebruik te maken van historische bronnen. Hierbij moeten zij onderscheid maken tussen feiten, meningen en interpretaties.

Sluit aan bij canonvenster: Anne Frank en Tweede Wereldoorlog

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Argus Clou geschiedenis
Groep 8. Thema 5: Oorlog voeren of samenwerken. Les 1: Overal oorlog.

• Speurtocht
Groep 8. Thema 5: De 20e eeuw. Les 1: De wereld staat in brand.

• Wijzer door de tijd
Groep 8. Thema 3: Oorlog. Les 3: Nederland in oorlog. Thema 4: Nederlanders in de oorlog.

• Brandaan
Groep 8. Thema 4: Twee Wereldoorlogen. Les 2: De Tweede Wereldoorlog.

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 2

– Per 15 leerlingen wordt er één begeleider verwacht.
– Deze les is te boeken vanaf 1 mei t/m 31 augustus op elke weekdag.
– De verzamelplaats is Atlantikwall Museum Noordwijk, Bosweg 15, 2202 NX Noordwijk. Verlengde van de Bosweg, het fietspad op en dan 2e afrit aan de linkerhand is de nieuwe ingang van de Expositie bunker.
– Deze les is ook beschikbaar voor speciaal onderwijs. Dit kun je in het opmerkingsveld van het inschrijfformulier vermelden.

Er zijn twee leskisten beschikbaar voor de voorbereidende les. Deze kunnen in overleg afgehaald worden bij de instelling (info@atlantikwall.nl).

De kosten voor deze les bedragen € 5,- per leerling en € 7,50 per begeleider.

Neem voor de vergoedingsregeling in jouw gemeente contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-2048649.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Atlantikwall Museum Noordwijk

Het Atlantikwall Museum Noordwijk is een bijzonder museum dat is ingericht in een reeks bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Middels een expositiebunker en een gangenstelsel kan men zich een beeld vormen van het leven in bunkers. Daarnaast komt men te weten op welke wijze de Europese kust door de Duitsers werd omgevormd tot een vesting.  Atlantikwall Museum Noordwijk biedt binnen Lokaal Erfgoed Noordwijk en Teylingen een les aan.

Bezoekadres: 

Verlengde Bosweg: fietspad op en na 200 meter links, ter hoogte van gele dak.
2202 NX Noordwijk ZH

Contact