LesBeleef de geschiedenis van textiel! – groep 5 t/m 8

Aan de hand van de schilderijenreeks van Isaac Claeszoon van Swanenburg over de Leidse textielnijverheid worden de vele stadia van wolbewerking uitgelegd. De leerlingen maken kennis met deze schilderijen en met Magdalena Hoest, een Leidse vrouw uit de 17e eeuw die de verschillende technieken demonstreert en de kinderen elk stadium laat uitproberen. Zo krijgen ze inzicht in een ambacht en leren ze hoeveel stappen er nodig zijn om een lap stof te maken. Kinderen ontwikkelen hierdoor historisch besef door met historische bronnen om te gaan en ze krijgen inzicht in materialen en arbeid. Magdalena Hoest vertelt ook over het leven in de stad Leiden en zo krijgen de leerlingen een stukje stadsgeschiedenis mee.

 

 

De leerlingen maken kennis met historische voorwerpen en hun functie. Door voelen, ruiken, en zien kunnen ze zich een beter beeld van het verleden voorstellen.

De les sluit aan bij:
– Tijdvak: regenten en vorsten 1600-1700
– Kerndoel 52: De leerlingen leren over kenmerkende aspecten van het volgende tijdvak: regenten en vorsten.
– Kerndoel 56: De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 1

– Deze les wordt in een normaal klaslokaal met groepsopstelling gegeven
– De les duurt 90 minuten
– De les kan geboekt worden op maandag, dinsdag of donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur
– Van de leerkracht wordt een ondersteunende rol verwacht
– Deze les kan met maximaal 30 leerlingen gevolgd worden

Voor deze les is nog geen voorbereidende en verwerkende les beschikbaar.

– De kosten voor deze les bedragen € 120,- voor 1 uur. Elk extra uur op dezelfde dag kost € 60,-.
– Prijzen zijn exclusief btw en € 15,- administratiekosten.

Neem voor de vergoedingsregeling in jouw gemeente contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-2048649.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Beleef het Verleden

Een ontmoeting met een prehistorische boerin, een middeleeuwse ridder of een soldaat uit de Tweede Wereldoorlog laat de geschiedenis herleven. Leerlingen kijken, ruiken en voelen aan de geschiedenis en krijgen antwoorden op al hun vragen.

Beleef het Verleden verzorgt niet alleen historische personages in de klas maar ook schoolbrede projecten voor projectweken en jubilea. Dit kunnen activiteiten zijn zoals een historische ambachtenmarkt op het schoolplein, historische spelletjes of historische dansles en een ‘bal’ voor alle groepen èn docenten.

 

Contact