Datum: woensdag 19 maart
Locatie: Technolab Leiden, Betaplein 28
Tijd: 13.30 – 17.00 uur
Voor wie: Leerkrachten van alle groepen, icc-ers, schooldirecteuren, aanbieders op het gebied van cultuur-, natuur-, wetenschaps-, techniek- en duurzaamheidseducatie
Kosten: gratis
Inschrijven: voor 7 maart via het aanmeldformulier
Programma
Keynote Mark Mieras
Key-note spreker deze dag is Mark Mieras. Mark specialiseerde zich als wetenschapsjournalist in de ontwikkeling van de hersenen. Hij neemt ons mee in het belang van kunst en cultuur voor de ontwikkeling van het kinderbrein en wat de opbrengst van kunst en cultuur kan zijn in het op weg helpen van de kinderen in het opgroeien naar een succesvol leven.
Workshops
Hoge Hoeden Spel
Met dit spel traint Maria Hendriks je in vakoverstijgend denken en werken. Hoe tover jij een combinatie van een kunstdiscipline en een cognitief schoolvak om tot een spiksplinternieuw lesontwerp?
Vanuit de bedoeling
In deze sessie verkennen we met Maartje Reitsma met elkaar de ruimte voor kunst en cultuur binnen het burgerschapsonderwijs. Wat vraagt de wet van ons? Welke kansen en mogelijkheden bieden kunst en cultuur? En welke stap kun jij zetten om hierover het gesprek aan te gaan binnen de school?
Maakotheek
Wetenschap & Technologie is geen apart vak, maar een manier om de wereld te begrijpen via Onderzoekend en Ontwerpend Leren (OOL. Leerlingen gaan hierin nieuwsgierig op zoek naar oplossingen. In deze workshop van Maakotheek leert Fleur le Noble je hoe je OOL kunt koppelen aan zaakvakken, rekenen en taal.
Technolab
Stap in de schoenen van een leerling en ga naar huis met inspiratie om techniek in jouw klas tot leven te brengen. Doe mee met Ruimteraadsels, een les voor groep 7 vol puzzels en ontdekkingen. In de klas zijn radiosignalen van een onbekende astronaut binnengekomen. Aan jou de taak om deze met behulp van Micro:bit te ontcijferen en stap voor stap te achterhalen wie deze mysterieuze ruimtevaarder is.
De Diamant van creatief vermogen
In deze workshop, gegeven door kunstvakdocenten uit het netwerk Creatief Vermogen Utrecht, maak je als ‘leerling’ via een korte en creatieve les, kennis met de kinddoelkaartjes van het leermiddel De Diamantslijper. Daarna gaan we vanuit je rol als leerkracht brainstormen hoe je dit in jouw lessen kunt inzetten. Zo geef je leerlingen grip op de ontwikkeling van hun eigen creatieve vermogen. En als leerkracht leer je divers creatief gedrag te (h)erkennen.
Organisatie
VerwonderDag is een initiatief van Verwonder om de hoek. De samenwerkingspartners binnen Verwonder om de hoek, Cultuureducatiegroep, Naturalis en BplusC, organiseren jaarlijks een netwerkbijeenkomst voor het basisonderwijs en de cultuursector in de regio Holland Rijnland. Schooldirecteuren, ICC’ers, leerkrachten, educatief medewerkers, museumdocenten en kunstvakdocenten zijn welkom. Tijdens deze dag is er aandacht voor professionalisering en deskundigheidsbevordering op het gebied van cultuureducatie door middel van workshops, lezingen en uitwisseling.