LesZo gaat de molen – groep 5/6

Een windmolen, een watermolen, een rosmolen, een koffiemolen, een papiermolen en een graanmolen? Deze molens leren jouw leerlingen allemaal kennen! Ook ontdekken ze waar deze molens voor gebruikt worden.

De kinderen bekijken en onderzoeken nauwkeurig de verschillende onderdelen van een molen. Zo zien ze hoe een molen werkt. Deze kennis gebruiken ze vervolgens om hun eigen – werkende! – molen te ontwerpen.

Deze erfgoedles vindt plaats bij Molen de Valk (2e Binnenvestgracht 1, 2312 BZ Leiden).

 

De leerlingen weten door deze les hoe een molen werkt en wat de toepassingen zijn voor de verschillende molens. Zij kunnen deze kennis toepassen in het maken van een eigen molen en kunnen dit ook vertellen aan anderen. In de les is aandacht voor technische producten, materialen en gereedschappen, technische inzichten, natuurkundige verschijnselen en onderzoekend en ontwerpend leren. De les sluit aan bij de kerndoelen van het leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld.

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Naut
Groep 5. Thema 4: Techniek om je heen.

• Natuniek
Groep 5. Thema 2: Omgeving. Les 2: hoe maak je energie?

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 5

– Deze erfgoedles vindt plaats bij Molen de Valk (2e Binnenvestgracht 1, 2312 BZ Leiden).
– Deze erfgoedles wordt dinsdag tot en met vrijdag aangeboden.
– Deze erfgoedles kan alleen in de ochtend geboekt worden.
– Per 5-6 leerlingen wordt er één begeleider verwacht.
– Van de ouders en de leerkracht wordt een ondersteunende rol verwacht.
– Het is verstandig om gemakkelijk zittende kleding aan te trekken (ook de begeleiders) in verband met het beklimmen van trappetjes in Molen de Valk.
– Deze erfgoedles is ook geschikt voor het speciaal onderwijs. Neem in dat geval wel even contact met ons op om het bezoek te bespreken.

Hieronder vind je de docentenhandleiding met informatie voor de voorbereidings- en verwerkingsles. Daarnaast twee werkbladen, één voor de voorbereidingsles, één voor de verwerkingsles.
Bekijk hier het filmpje voor de voorbereidingsles ‘De jas van Tom en Tom’.

Hieronder vind je ook woordenschatkaarten die je kunt gebruiken als voorbereidend materiaal.

Werkblad 1 windmolentje maken

Download
Werkblad 2 de kracht van de molen

Download
Zo gaat de molen docentenhandleiding A5 losbladig

Download
Zo gaat de molen docentenhandleiding vouwboekje

Download

De kosten voor deze les bedragen € 75 per groep.

Neem voor verdere informatie contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-2048649.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Erfgoed Leiden en Omstreken

Erfgoed Leiden en Omstreken is een regionaal kennis- en adviescentrum voor Leiden en omstreken op het gebied van archief, monumenten en archeologie. Ook Molenmuseum De Valk maakt deel uit van de combinatie.
Erfgoed Leiden is het geheugen van Leiden, Hillegom, Leiderdorp, Noordwijk, Noordwijkerhout, Rijnsburg, Teylingen, en Zoeterwoude. Met een eeuwenoud archief en een uitgebreide collectie boeken, prenten, affiches, films, archeologische vondsten en monumenten biedt Erfgoed Leiden een blik in het verleden. Molenmuseum De Valk is niet alleen een museum over het molenbedrijf, ook de woning van de laatste molenaar is nog intact. Erfgoed Leiden en Omstreken biedt binnen de cultuurlijnen Museum, Tijd, Techniek en Ik en de wereld lessen aan.

 

Contact