LesZeven eeuwen Leids Laken – groep 6 t/m 8

De Leidse lakenindustrie

Het gebouw van Museum De Lakenhal kent een rijke geschiedenis. In 1642, de Gouden Eeuw, werd de prachtige ‘Laecken-halle’ gebouwd. Het gebouw vormde vanaf die tijd als keurhal het centrum van de Leidse textielindustrie. Zeven eeuwen lang is de lakenindustrie enorm belangrijk geweest voor de stad en haar bewoners. Het Leidse laken genoot wereldwijde bekendheid. Het hoogtepunt van de lakenproductie lag in de zeventiende eeuw. Toen waren in talloze Leidse huizen thuiswerkers actief met het spinnen van de wol en het weven van de stoffen. Ook kinderen werkten mee.

Maar wat is dat precies, lakense stof? En wordt het nog steeds gemaakt? Tijdens deze interactieve museumles, die gegeven kan worden in het museum of in de klas, maken leerlingen kennis met de bijzondere geschiedenis van het museumgebouw en komen ze te weten hoe de Leidse lakense stof gemaakt wordt. Tijdens een korte workshop maken ze een begin met het zelf weven van een stukje stof op een weefplankje: de oerversie van het industriële weefgetouw. Dit lapje stof kan vervolgens op school of thuis verder afgemaakt worden.

Leerlingen leren:
• hoe lakense stoffen vroeger werden geproduceerd: van ruwe wol tot eindproduct
• hoe de 17e-eeuwse lakenhandel functioneerde
• hoe je verschillende soorten stoffen (textiel) kan onderscheiden
• wat het belang van de lakennijverheid voor Leiden en Nederland is geweest
• dat schilderijen een waardevolle bron van informatie kunnen zijn

De les sluit aan bij de volgende kerndoelen:
1, 2, 3, 4, 12, 40, 51, 52, 53, 54, 55 en 56.

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 2

• De les is te boeken van di t/m vr met starttijden om 9.00u, 11.00u en 13.00u
• De museumles duurt 90 min
• Er kunnen maximaal 30 leerlingen deelnemen
• Per groep van 15 leerlingen 1 begeleider. Van de begeleiders wordt een actieve en ondersteunende rol verwacht.
• Ter voorbereiding verzoeken we de leerkracht de klas van te voren al in 2 groepen van maximaal 15 leerlingen te verdelen.
• In de leerkrachtenhandleiding staan enkele voorbereidende lessuggesties.
• De les kan naar wens aangepast worden voor leerlingen van het Speciaal Onderwijs. Museum de Lakenhal denkt graag met je mee om een programma samen te stellen dat geschikt is voor jouw leerlingen – in het museum, of bij jou in de klas.

Praktische informatie in corona tijd
• Houd je alsjeblieft goed aan de starttijd van de les. Eerder of later het museum betreden, is helaas geen optie.
• De leerlingen hoeven tijdens de les onderling geen 1,5 meter afstand te bewaren. Ze dienen wel op 1,5 meter afstand tot de museumdocent en andere museumbezoekers te blijven. We vragen jou en de andere begeleider(s) om hier samen met de museumdocent op toe te zien.
• Spullen worden bij binnenkomst opgeborgen in speciale afsluitbare garderobekooien, waarna iedereen in de groep de handen dient te desinfecteren.
• Een langer verblijf in het museum na afloop van het programma is helaas niet mogelijk. Op de afgesproken eindtijd dient de hele klas het museum te verlaten.
• Mocht je de les onverhoopt moeten verplaatsen of annuleren vanwege ziekteverschijnselen in de groep, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Dan zoeken we samen naar een passende oplossing.

Als voorbereidend lesmateriaal kun je hieronder de leerkrachtenhandleiding downloaden.

Leerkrachtenhandleiding _Zeven Eeuwen Leids Laken_groep 678

Download

In het schooljaar 2020-2021 biedt het Lucas van Leyden Mecenaat deze les gratis aan, aan 80 basisschoolklassen in de regio Holland Rijnland. Wie het eerst komt wie het eerst maalt!

Wanneer het limiet van 80 basisschoolklassen is bereikt bedragen de kosten voor de les € 165,- per groep.
Let op, wanneer een klas maximaal 15 leerlingen heeft, bedragen de kosten € 82,50 voor de les.

Neem voor de vergoedingsregeling in jouw gemeente contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-2048649.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Museum De Lakenhal

Beleef de kunst en geschiedenis van Leiden in de 17de-eeuwse lakenhal. Ontdek de meesterwerken van o.a. Rembrandt, Jan Steen en Theo van Doesburg, die permanent te bewonderen zijn. Museum de Lakenhal maakt beeldende kunst en geschiedenis in Leiden toegankelijk voor zoveel mogelijk mensen om hen te inspireren en een bijdrage te leveren aan persoonlijke ontwikkeling. Museum de Lakenhal biedt binnen de cultuurlijnen Museum, Tijd, Kunst en Ik en de wereld lessen aan.

 

Contact