LesWereldreis naar Plantenland – groep 1 en 2

In deze les brengen jouw leerlingen een bezoek aan de Hortus botanicus Leiden. Dit zal voor veel van de leerlingen een eerste kennismaking zijn met imposante bomen en planten uit allerlei klimaatgebieden. Samen met een reisleider gaan ze in het levende plantenmuseum van Leiden op stap. In Plantenland doen de leerlingen kleine experimentjes. Ze worden bomendokter, maken een weerbericht en doen kleine geur- en kleurproefjes. Al wandelend en ontdekkend wordt ingespeeld op natuurverschijnselen die zich spelenderwijs aan hen voordoen: vormen van bladeren, kleuren van bloemen, het dierenleven in de Hortus. De seizoenen zorgen daarbij op natuurlijke wijze voor een steeds wisselend reisprogramma.

Bij de les wordt ingespeeld op wat er op dat moment in de Hortus is (weer, planten, of seizoen afhankelijk). De les is altijd anders en niet alle onderdelen die in de lesbeschrijving genoemd worden komen dus altijd terug.

Bij Wereldreis naar Plantenland worden begrippen als de seizoenen, het weer en voedselgewassen geïntroduceerd. Een belangrijk leerdoel is dat de kinderen ontdekken dat er een grote verscheidenheid is aan vormen en fenomenen in de natuur. De les sluit aan bij het Tijdvak: Jagers en boeren en het Canonvenster: Hunebedden. De les sluit aan bij kerndoelen van de leergebieden Nederlands, Rekenen/wiskunde, Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie.
(Kerndoelen: 1, 2, 12, 23, 28, 37, 39, 40, 41, 43 en 56).

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Schatkist
Anker Buiten spelen: Kleine beestjes
Anker Herfst: Herfst
Anker Lente: Groeien en bloeien
Anker Lente: Het weer

Maximaal aantal leerlingen: 60

Aantal begeleiders: 12

– Deze les wordt het gehele jaar aangeboden op elke dag. Behalve van 1 november tot 31 maart dan is de Hortus op maandag gesloten, de andere weekdagen zijn dan wel te boeken.
– De les kan altijd door gaan, ook bij regen. Dan worden de kassen en binnenruimtes gebruikt.
– De inhoud van de les zal aan het seizoen aangepast worden.
– Het verzoek de leerlingen alvast in groepen van 15 leerlingen te verdelen.
– Per vijf leerlingen wordt er één begeleider verwacht.
– Van de ouders en de leerkracht wordt een ondersteunende rol verwacht.
– Deze les is ook geschikt voor het speciaal onderwijs. Neem in dat geval wel even contact met ons op om het bezoek te bespreken.

Bij de les hoort een voorbereidende lesbrief die je kunt downloaden. Er worden in dit lespakket suggesties gedaan om de natuur rondom de school te ontdekken en deze op creatieve wijze terug te laten keren in de klas.

Hieronder vind je ook woordenschatkaarten die je kunt gebruiken als voorbereidend materiaal.

Indien het niet lukt om het lesmateriaal te openen, leert de ervaring dat dat meestal aan verouderde software ligt. Hier kun je het volgende aan doen: je browser updaten, een nieuwe versie van Adobe Acrobat installeren en je mediaplayer updaten. Mocht het daarna toch niet lukken om het lesmateriaal te openen, neem dan contact met ons op zodat wij je kunnen helpen.

Praktische lessuggesties cultuurlijn Museum

Download
Wereldreis naar plantenland

Download

Hortus botanicus Leiden rekent voor schooljaar 2018 – 2019 geen toegangskosten voor de deelnemende scholen aan het CmK project in de regio Holland Rijnland;

Hillegom | Kaag & Braassem | Leiden | Leiderdorp | Lisse | Noordwijk | Noordwijkerhout | Oegstgeest | Teylingen | Voorschoten | Zoeterwoude

Neem voor verdere informatie contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-5168588.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Hortus botanicus Leiden

De Hortus speelt een prominente rol als internationaal waardevolle wetenschappelijke plantencollectie en als plek met veel historie en sfeer, waar wetenschappelijk werk, leren over en genieten van planten hand in hand gaan.  De Hortus wil een interessante, geliefde plek zijn voor hoogwaardig nationaal en internationaal cultuur- en groentoerisme en voor gespecialiseerde informatie-uitwisseling over planten aan diverse groepen in de maatschappij. De Hortus biedt binnen de cultuurlijnen Museum, Tijd en Ik en de wereld lessen aan.

 

Contact

Meer voor groep 1/2