Deze les is onderdeel van de cultuurlijn(en): Cultuurlijn: Tijd - Cultuurlijn: Op Maat

LesMuseumdocent in de Klas: Waterwolf in Waterland – groep 4

Met water spelen, lekker in een ondiepe poel of in het opblaasbadje in de tuin. Maar wat als de waterwolf langskomt en het land om je heen overstroomt? Hoe moet je dan reizen en hoe maak je weer van water land waar mensen kunnen wonen en koeien gras kunnen eten?

Een workshop waarin jonge kinderen ontdekken hoe water Nederland gevormd heeft. Spelenderwijs leren ze over de technieken waarmee het water beheerd en beheerst wordt en hoe je in een waterland zonder wegen toch kunt reizen.

 

Deze les is te boeken tot 25 februari 2018

De leerlingen maken kennis met principes uit de wetenschap en de techniek. Ze leren spelenderwijs de eigenschappen van water ontdekken. In de les is aandacht voor technische producten, materialen en gereedschappen, technische inzichten, natuurkundige verschijnselen, en ontwerpend en onderzoekend leren. De les sluit aan bij de kerndoelen van de leergebieden Rekenen, Meten en meetkunde, Oriëntatie op jezelf en de wereld, Natuur en Techniek, Ruimte en Tijd. Kerndoelen: 32, 44, 45, 47, 48, 50, 51, 52 en 53.

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Naut
Groep 5. Thema 5: Weer en klimaat. Les 1: Het weer en Les 3: Het klimaat, stap 2: Het klimaat in Nederland.

• Natuniek
Groep 4. Thema 4: Techniek helpt jou. Les 2: Wat een verschil! Geen directe aansluiting, maar de lesmethode leert wel dat wij in Nederland veel water hebben.

• Argus Clou Natuur en techniek
Groep 5. Thema 2: Wat een weer! Les 2: Vormen van water. Groep 4. Thema 4: Stukjes en beetjes, les 2: Houd de boot recht!

Maximaal aantal leerlingen: 36

Aantal begeleiders: 1

– De museumdocent in de klas is op elke dag te boeken tussen 9.30 – 15.00 uur. Een half uur voor aanvang van de les is de museumdocent aanwezig om de les voor te bereiden. Het materiaal wordt gebracht en opgehaald met de Boerhaavemuseumbus.
– De les is ook geschikt voor een combiklas 4/5.
– De les duurt 2 uur.
– Bij de les is een digibord nodig. Geef aan op het formulier of deze aanwezig is.
– De les kan meerdere keren achter elkaar, voor verschillende klassen, op school gegeven worden. Het is handig om klassen die dezelfde les willen volgen op dezelfde dag te combineren, zowel voor u als voor Museum Boerhaave.
– Deze les in de klas is te boeken tot 25 februari 2018, de periode van renovatie en herinrichting van Museum Boerhaave.
– Deze erfgoedles is ook geschikt voor het speciaal onderwijs. Neem in dat geval wel even contact op met de Cultuureducatiegroep om het bezoek te bespreken.
– Klik hier voor meer praktische informatie.

Het lesmateriaal bestaat uit een docentenhandleiding en een werkblad voor een voorbereidende les.
Hieronder vind je ook woordenschatkaarten die je kunt gebruiken als voorbereidend materiaal.

Indien het niet lukt om het lesmateriaal te openen, leert de ervaring dat dat meestal aan verouderde software ligt. Hier kun je het volgende aan doen: je browser updaten, een nieuwe versie van Adobe Acrobat installeren en je mediaplayer updaten. Mocht het daarna toch niet lukken om het lesmateriaal te openen, neem dan contact met ons op zodat wij je kunnen helpen.

Het bestaande lesmateriaal wordt aangepast aan de les die in de klas gegeven gaat worden. Binnenkort kun je hier de geactualiseerde bestanden downloaden.

De kosten van deze les worden vergoed door de gemeente en het Fonds voor Cultuurparticipatie. Dit geldt voor de scholen uit de gemeenten:

Hillegom | Kaag en Braassem | Leiden | Leiderdorp | Lisse | Noordwijk | Noordwijkerhout | Oegstgeest | Teylingen | Voorschoten | Zoeterwoude

Mocht jouw gemeente er niet tussen staan, neem dan gerust contact met ons op via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-5168588.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Museum Boerhaave

Museum Boerhaave is het Rijksmuseum voor de Geschiedenis van de Natuurwetenschappen en van de Geneeskunde. Vanuit een cultuurhistorisch perspectief toont het museum de verschillende wetenschapsdisciplines in hun onderlinge samenhang, van circa 1500 tot heden. Het zwaartepunt is de zeventiende, achttiende en vroeg-twintigste eeuw. In Museum Boerhaave vind je de schoonheid en betekenis van natuurwetenschap en geneeskunde in heden en verleden. De collectie bestaat uit ruim 35.000 voorwerpen, 12.000 afbeeldingen, 25.000 boeken, 15.000 separaten en 600 archieven. Museum Boerhaave biedt binnen de cultuurlijnen Museum, Tijd en Ik en de wereld lessen aan.

Bezoekadres: Lange St. Agnietenstraat 10
2312 WC Leiden

Contact

Meer voor groep 4