Deze les is onderdeel van de cultuurlijn(en): Cultuurlijn: Op Maat - Cultuurlijn: Techniek

LesWaterwolf in Waterland – groep 5

Met water spelen, veilig in de tuin van Museum Boerhaave. Maar wat als de waterwolf langskomt en de polder overstroomt? Hoe bouw je dan een dijk? Hoe maak je van water een polder waar mensen kunnen wonen en koeien gras kunnen eten?

Als voorbeeld is er de Haarlemmermeerpolder, drooggemalen in 1852. De leerlingen zien welke rol de schroef van Archimedes daarbij heeft en hoe je een brug bouwt. Al puzzelend ontdekken ze wat een polder en waterbeheer met elkaar te maken hebben. Buiten, in de waterspeeltuin maken de kinderen kennis met de beroepen van het waterbeheer. De groep van bruggenbouwers bouwt een stevige brug waar een zware lading over vervoerd kan worden. De dijkenbouwers malen het land droog en bouwen een nooddijk. De schippers vervoeren vracht door sluizen naar het dorp.

Let op: Er wordt echt met water gewerkt!
Neem handdoeken en extra sokken mee.
Laarzen zijn ook aan te raden.

 

De leerlingen maken kennis met principes uit de wetenschap en de techniek. Ze leren spelenderwijs de eigenschappen van water ontdekken. In de les is aandacht voor technische producten, materialen en gereedschappen, technische inzichten, natuurkundige verschijnselen, en ontwerpend en onderzoekend leren. De les sluit aan bij de kerndoelen van de leergebieden Rekenen, Meten en meetkunde, Oriëntatie op jezelf en de wereld, Natuur en Techniek, Ruimte en Tijd. Kerndoelen: 32, 44, 45, 47, 48, 50, 51, 52, 53 en 56.

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Naut
Groep 5. Thema 5: Weer en klimaat. Les 1: Het weer en Les 3: Het klimaat, stap 2: Het klimaat in Nederland.

• Natuniek
Groep 4. Thema 4: Techniek helpt jou. Les 2: Wat een verschil! Geen directe aansluiting, maar de lesmethode leert wel dat wij in Nederland veel water hebben.

• Argus Clou Natuur en techniek
Groep 5. Thema 2: Wat een weer! Les 2: Vormen van water. Groep 4. Thema 4: Stukjes en beetjes, les 2: Houd de boot recht!

Maximaal aantal leerlingen: 36

Aantal begeleiders: 7

– Deze erfgoedles wordt elke dag aangeboden tussen 9.00 uur – 17.00 uur.
– In de wintermaanden (december t/m maart) is Waterwolf in Waterland niet in gebruik.
– De les bestaat uit 1 dagdeel verdeeld in een binnenprogramma (30 minuten) en een buitenprogramma (75 minuten) met een pauze (15 minuten).
– In verband met de verbouwing van het museum is deze les niet te boeken in de periode 1 mei 2016 t/m februari 2017.
– Per 6 leerlingen wordt er één begeleider verwacht.
– Je wordt verzocht de leerlingen alvast in groepjes van 6 in te delen.
– We raden aan om handdoeken en extra sokken mee te nemen voor de leerlingen. Omdat er met water wordt gewerkt zijn laarzen ook aan te raden.
– Van de ouders en de leerkracht wordt een ondersteunende rol verwacht.
– Deze erfgoedles is ook geschikt voor het speciaal onderwijs. Neem in dat geval wel even contact met ons op om het bezoek te bespreken.

De voorbereidende les is op dit moment nog in ontwikkeling. Je kunt zonder voorbereidende les gewoon deelnemen aan de les.

Hieronder vind je alvast woordenschatkaarten die je kunt gebruiken als voorbereidend materiaal.

De kosten van deze les worden vergoed door de gemeente en het Fonds voor Cultuurparticipatie. Dit geldt voor de scholen uit de gemeenten:

Hillegom | Kaag en Braassem |Leiden | Leiderdorp | Lisse | Noordwijk | Noordwijkerhout | Oegstgeest | Teylingen | Voorschoten | Zoeterwoude

Mocht jouw gemeente er niet tussen staan, neem dan gerust contact met ons op via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-5168588.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Museum Boerhaave

Museum Boerhaave is het Rijksmuseum voor de Geschiedenis van de Natuurwetenschappen en van de Geneeskunde. Vanuit een cultuurhistorisch perspectief toont het museum de verschillende wetenschapsdisciplines in hun onderlinge samenhang, van circa 1500 tot heden. Het zwaartepunt is de zeventiende, achttiende en vroeg-twintigste eeuw. In Museum Boerhaave vind je de schoonheid en betekenis van natuurwetenschap en geneeskunde in heden en verleden. De collectie bestaat uit ruim 35.000 voorwerpen, 12.000 afbeeldingen, 25.000 boeken, 15.000 separaten en 600 archieven. Museum Boerhaave biedt binnen de cultuurlijnen Museum, Tijd en Ik en de wereld lessen aan.

Bezoekadres: Lange St. Agnietenstraat 10
2312 WC Leiden

Contact

Meer voor groep 5