LesWarm en koud in de Hortus – groep 4

Jouw leerlingen gaan in de Hortus op zoek naar koele en naar warme plekken. Ze meten met een thermometer hoe warm of koud het daar is. Hoe blijf je warm als het koud is? En hoe zorg je dat je koud blijft als het warm is? En wat doen de planten om zich te beschermen tegen warmte of kou?

De kinderen ontdekken daarnaast wat temperatuur te maken heeft met het seizoen. En wat doet de wind voor de planten en voor de mensen? En condens op de ruiten van de kas – wat is dat?

De leerlingen leren hoe ze temperatuur moeten meten. Ze kunnen uitkomsten van metingen interpreteren. Er is aandacht voor temperatuurverschillen en de mogelijke oorzaken en effecten ervan. In de les is aandacht voor technische producten, materialen en gereedschappen, technische inzichten, natuurkundige verschijnselen en onderzoekend leren. De les sluit aan bij de kerndoelen van het leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld.

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Naut
Groep 5. Thema 2: Planten en dieren. Les 1: De groene wereld.
Groep 5. Thema 5: Weer en klimaat. Les 1: Het weer (stap 3: Neerslag en wind) en les 2: Seizoenen.

• Natuniek
Groep 4. Thema 3: Planten en dieren.

• Argus Clou Natuur en techniek
Groep 4. Thema 2: Hoe blijf je warm? Les 1: Een boom met een jas.

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 5

– Deze les wordt het gehele jaar aangeboden op elke dag. Behalve van 1 november tot 31 maart dan is de Hortus op maandag gesloten, de andere weekdagen zijn dan wel te boeken.
– De les dient minimaal 4 weken van te voren geboekt te worden.
– De les kan altijd door gaan, ook bij regen. Dan worden de kassen en binnenruimtes gebruikt.
– De inhoud van de les zal aan het seizoen aangepast worden.
– Het verzoek de leerlingen alvast in groepen van 15 leerlingen te verdelen.
– Per vijf leerlingen wordt er één begeleider verwacht.
– Van de ouders en de leerkracht wordt een ondersteunende rol verwacht.
– Deze les is ook geschikt voor het speciaal onderwijs. Neem in dat geval wel even contact met ons op om het bezoek te bespreken.

De voorbereidende les is op dit moment nog in ontwikkeling. Je kunt zonder voorbereidende les gewoon deelnemen aan de les.

Hortus botanicus Leiden rekent voor schooljaar 2018 – 2019 geen toegangskosten voor de deelnemende scholen aan het CmK project in de regio Holland Rijnland;

Hillegom | Kaag & Braassem | Leiden | Leiderdorp | Lisse | Noordwijk | Noordwijkerhout | Oegstgeest | Teylingen | Voorschoten | Zoeterwoude

Neem voor verdere informatie contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-5168588.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Hortus botanicus Leiden

De Hortus speelt een prominente rol als internationaal waardevolle wetenschappelijke plantencollectie en als plek met veel historie en sfeer, waar wetenschappelijk werk, leren over en genieten van planten hand in hand gaan.  De Hortus wil een interessante, geliefde plek zijn voor hoogwaardig nationaal en internationaal cultuur- en groentoerisme en voor gespecialiseerde informatie-uitwisseling over planten aan diverse groepen in de maatschappij. De Hortus biedt binnen de cultuurlijnen Museum, Tijd en Ik en de wereld lessen aan.

 

Contact

Meer voor groep 4