LesWanneer, wat, water? – Erfgoed Leiden en Omstreken

In dit dagvullende programma gaan de leerlingen in kleine groepjes aan de slag met het thema ‘water’. Met dit thema kun je alle kanten op, van drinkwater tot zwemwater, van inpoldering tot riolering. De leerlingen kiezen hun eigen thema en formuleren hun eigen vraagstelling. Na een introductie over archiefonderzoek gaan ze in de studiezaal met hun eigen bronnenonderzoek aan de slag. De dag wordt afgesloten met presentaties van alle onderzoeken in de filmzaal van het gebouw.

De leerlingen leren zelfstandig onderzoek doen. Ze leren hun vraagstelling duidelijk te formuleren en de juiste bronnen te raadplegen om hun vragen te beantwoorden. Ze leren samenwerken om tot een beter resultaat te komen en hoe ze hun onderzoek helder kunnen presenteren aan leeftijdsgenoten.

De les sluit aan bij kerndoelen van de leergebieden Nederlands, Mens en Natuur en Mens en Maatschappij. (Kerndoelen: 1, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 28 en 40).

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 2

– De les is geschikt voor de tweede klas vwo.
– De les bestaat uit een rondleiding en instructie door het archief van 1,5 uur. Hierna volgt een zelfstandig onderzoek in kleine groepjes en een presentatie van dit onderzoek van 4,5 uur met tussendoor een pauze van een uur.
– Voor deelname aan de les wordt de (actieve) deelname gevraagd van één begeleider per 15 leerlingen.

Er is geen voorbereidings- en verwerkingsles bij deze museumles. Indien je meerdere lessen volgt is het wel belangrijk om de samenhang van de lessen voor te bespreken met de leerlingen.

Iedere culturele instelling hanteert zijn eigen toegangsprijs. Deelname kan onder andere betaald worden met de Cultuurkaart.
De prijzen zijn afhankelijk van de keuze die je maakt. Bel ons gerust voor meer informatie op telefoonnummer 071- 5168588.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Erfgoed Leiden en Omstreken

Erfgoed Leiden en Omstreken is een regionaal kennis- en adviescentrum voor Leiden en omstreken op het gebied van archief, monumenten en archeologie. Ook Molenmuseum De Valk maakt deel uit van de combinatie.
Erfgoed Leiden is het geheugen van Leiden, Hillegom, Leiderdorp, Noordwijk, Noordwijkerhout, Rijnsburg, Teylingen, en Zoeterwoude. Met een eeuwenoud archief en een uitgebreide collectie boeken, prenten, affiches, films, archeologische vondsten en monumenten biedt Erfgoed Leiden een blik in het verleden. Molenmuseum De Valk is niet alleen een museum over het molenbedrijf, ook de woning van de laatste molenaar is nog intact. Erfgoed Leiden en Omstreken biedt binnen de cultuurlijnen Museum, Tijd, Techniek en Ik en de wereld lessen aan.

 

Contact

Meer voor klas 2