LesVel je oordeel! – groep 7/8

Vrede en recht, misdaad en straf
Tijdens de museumles verdiepen de leerlingen zich in een fictief land waar regels en straffen nog moeten worden uitgevonden. De mening onder de koning en zijn ministers zijn verdeeld, zware straffen of juist niet? De leerlingen wordt gevraagd om het land hierover te adviseren. Om dit te kunnen doen onderzoeken de leerlingen in Museum de Gevangenpoort – midden in de stad van Vrede en Recht – de geschiedenis van misdaad en straf. In verschillende ruimtes van de voormalige gevangenis ontdekken en leren de leerlingen via actieve spellen oude wetten, misdaden en bijbehorende straffen.

De doelstellingen van de les: Leren analyseren van informatie, informatie interpreteren en een eigen mening vormen. Verplaatsen in een (hypothetische) situatie, historische gebeurtenissen in een tijd en context plaatsen. Daarnaast leren de leerlingen om te gaan met erfgoedbronnen en te onderzoeken en verbanden te leggen.

Maximaal aantal leerlingen: 25

Aantal begeleiders: 2

– Deze les is te boeken voor groep 7 en 8.
– De les duurt 75 minuten, te boeken om 9:00 uur (evt. ander tijdstip in overleg).
– Per groep kunnen er maximaal 25 leerlingen deelnemen. Bij meer dan 25 leerlingen wordt de groep over twee gidsen verdeeld. Het museum ziet graag minimaal één begeleider per groep.

Ter voorbereiding op jouw bezoek aan Museum de Gevangenpoort kun je educatiemateriaal downloaden op: www.gevangenpoort.nl/voor-in-de-klas

De kosten voor deze les bedragen € 4,25 per leerling.
Er mogen 2 begeleiders kosteloos mee. Indien je wenst meer begeleiders mee te nemen kost dit € 9,- per begeleider met een max van 4 begeleiders totaal.
De begeleiders kunnen ook betalen met een museumkaart.

Neem voor de vergoedingsregeling in jouw gemeente contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-2048649.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Museum de Gevangenpoort

Museum de Gevangenpoort is een icoon in Den Haag, prachtig gelegen aan de Hofvijver. In de 13de eeuw vormde dit gebouw de imposante toegangspoort tot het Binnenhof. Enkele eeuwen later werd het een gevangenis en gerechtsgebouw van het machtige Hof van Holland. Hier wachtten verdachte misdadigers op hun proces en werden wanbetalers opgesloten. Tegenwoordig vertelt Museum de Gevangenpoort het spannende verhaal van misdaad en straf in voorbije tijden.

Hier zie én beleef je hoe mensen in vroeger tijden werden opgesloten, berecht en gestraft. In welke cellen zaten zij vast? Was er verschil tussen arme en rijke gevangenen? Waar kregen zij hun vonnis te horen? En welke straffen werden er gegeven? Je hoort er alles over tijdens een rondleiding met onze gids. Op deze plek vonden enkele belangrijke momenten uit de Nederlandse geschiedenis plaats, zoals de moord op de gebroeders De Witt. Ook kun je in het museum de nationale collectie martel- en strafwerktuigen bekijken.

Contact