LesTypisch Haags! – groep 5 t/m 8

Het koningshuis, hof en dorp, rechtspraak en politiek… Den Haag heeft het allemaal! Ontdek hoe Den Haag is ontstaan en uitgegroeid tot de huidige, grote stad. Aan de hand van voorwerpen en schilderijen krijgen de leerlingen een compleet plaatje van de stad.

De leerlingen leren meer over de stad Den Haag. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen het dorp Den Haag en het hofgebied? En als je ergens hoort, “Den Haag zegt…”, waar gaat dat dan over? Wat maakt Den Haag zo’n bijzondere stad ten opzichte van andere steden? De les wordt begeleid door een museumdocent. Het luisteren en ontdekken wordt afgewisseld met actieve spelelementen. Op deze manier wordt de geschiedenis van de stad steeds meer ‘eigen’.

Wil je met jouw klas een bezoek brengen aan de musea rond de Hofvijver, maar liever zonder museumdocent of begeleiding vanuit het museum? Koop dan het wandelboekje “Rondje Hofvijver”.
De kosten hiervoor bedragen € 1,- per leerling en kun je opvragen via het Haags Historisch Museum.

Tijdens de les komen de volgende onderwerpen aan bod:
– Het Koningshuis
– Hof en dorp
– Het ontstaan van de Haagse kleuren en de Haagse ooievaar
– Den Haag en de politiek

De les sluit aan bij de volgende kerndoelen:
– Nederlandse taal (kerndoelen 1 • 2)
– Oriëntatie op jezelf en op de wereld in tijd en ruimte (kerndoel 47 • 51 • 53)
– Kunstzinnige oriëntatie (kerndoelen 55 • 56)

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 2

– Deze les is te boeken vanaf groep 5.
– De les duurt 75 minuten.
– Maximaal 30 leerlingen per les.
– Maximaal 1 begeleider per 15 leerlingen.

Voorafgaand aan de museumles kunnen de leerlingen de website www.haagsetijden.nl bekijken. Door de quiz te doen testen ze hun kennis over de Haagse geschiedenis.

De kosten voor deze les bedragen € 4,- per leerling.

Neem voor de vergoedingsregeling in jouw gemeente contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-2048649.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Haags Historisch Museum

Organisatie
Het Haags Historisch Museum vormt, sinds 1994, samen met Museum de Gevangenpoort één stichting: Stichting Haags Historisch Museum. Het Haags Historisch Museum is gevestigd in de Sint Sebastiaansdoelen, in 1636 gebouwd als onderkomen voor de Schutterij van Sint Sebastiaan. De Gevangenpoort is sinds de 13e eeuw een poortgebouw van het grafelijk hof. Beide gebouwen zijn monument en stadsicoon in het gebied rond de Hofvijver.

Het Haags Historisch Museum is beheerder van de historische collectie van de stad Den Haag en is tentoonstellingsmaker en aanbieder van educatieve programma’s en publieksactiviteiten.

Missie
Het Haags Historisch Museum verrijkt, boeit en inspireert mensen met de geschiedenis en het erfgoed van Den Haag. Samen met de inwoners van de stad vertelt het museum de verhalen die van Den Haag zo’n unieke plek maken.

Contact