LesTureluurtje – groep 3/4

Zie je die meneer? Wat heeft hij om zijn nek? En zie je dat zwaard? Hadden ze dat toen al? Goed kijken, dat is wat jouw leerlingen in deze les gaan doen. Per groepje krijgen ze een grote kijkplaat over het leven in een bepaalde historische periode. Er zijn verschillende kijkplaten, dus elk groepje krijgt zijn ‘eigen’ historische periode. Bij de plaat horen tureluur-opdrachten. Daarmee gaan de leerlingen in het museum op zoek naar voorwerpen die op de plaat voorkomen. Ze maken hierbij onder andere gebruik van een loepje om mee te ‘turen’. De leerlingen worden zo spelenderwijs specialist van hun eigen periode.

 

Bij Tureluurtje leren jouw leerlingen verschillende historische perioden kennen en ontdekken ze dat mensen vroeger anders leefden. De les sluit aan bij de tijdvakken Jagers en Boeren, Grieken en Romeinen, Monniken en Ridders, en Steden en Staten. De volgende canonvensters komen aan bod: Hunebedden, De Romeinse Limes, Willibrord, Karel de Grote, De Hanze en Erasmus. De les sluit aan bij kerndoelen van de leergebieden Nederlands, Rekenen/wiskunde en Oriëntatie op jezelf en de wereld.
(Kerndoelen: 1, 2, 3, 32, 33, 37, 51, 52 en 53)

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Argus Clou geschiedenis
Groep 4: Thema: Botten en broers
Groep 4. Thema: Grappen en trommels

• Speurtocht
Groep 4. Thema 2: Op een kasteel
Groep 4. Thema 1: Op het land
Groep 4. Thema 4: Op een feest

• Wijzer door de tijd
Groep 5. Thema: Leven met de natuur
Groep 5. Thema: Grieken en Romeinen
Groep 5. Thema: Wonen en werken in de stad
Groep 5. In en rond het kasteel, les 2: ridder worden

• Brandaan
Groep 5. Thema 1: Leven als jager of boer, les 2, Jagen en verzamelen, les 3: jagers en boeren
Groep 5: Romeinen in Nederland, les 1: Het Romeinse Rijk, les 2: Vechten met de Romeinen
Groep 5. Thema 3: Leven als een ridder, les 1: Werken voor een landheer, les 2: Kastelen en ridders.
Groep 5. Thema 4: De middeleeuwse stad, les 2: Naar de stad, les 3: Het leven in de stad.

Maximaal aantal leerlingen: 35

Aantal begeleiders: 7

– De erfgoedles wordt aangeboden van dinsdag tot en met vrijdag. In beperkte mate is ook de maandag beschikbaar. In de schoolvakantieperiodes zijn er beperkt schoolbezoeken mogelijk.
– De les wordt uitgevoerd binnen vaste tijdsblokken:
1e blok 09.00 – 10.45 uur
2e blok 11.00 – 12.45 uur
3e blok 13.00 – 14.45 uur
4e blok 15.00 – 16.45 uur
– Per 5 leerlingen wordt er minimaal één begeleider verwacht. Als er meer begeleiders zijn mogen deze ook gratis naar binnen.
– Van de ouders en de leerkracht wordt een ondersteunende rol verwacht.
– Deze erfgoedles is ook geschikt voor het speciaal onderwijs. Neem in dat geval wel even contact op met de Cultuureducatiegroep om het bezoek te bespreken.

Zie hieronder de docentenhandleiding en het lesmateriaal voor de voorbereidende en verwerkingsles.

Hieronder vindt u ook woordenschatkaarten die u kunt gebruiken als voorbereidend materiaal.

Indien het niet lukt om het lesmateriaal te openen, leert de ervaring dat dat meestal aan verouderde software ligt. Hier kun je het volgende aan doen: je browser updaten, een nieuwe versie van Adobe Acrobat installeren en je mediaplayer updaten. Mocht het daarna toch niet lukken om het lesmateriaal te openen, neem dan contact met ons op zodat wij je kunnen helpen.

Docentenhandleiding-Tureluurtje

Download
Presentatie-Afsluitende-les

Download
Antwoordblad-Vroege-Middeleeuwen

Download
Antwoordblad-Steentijd

Download
Antwoordblad-Romeinen-1

Download
Antwoordblad-Romeinen-2

Download
Antwoordblad-Late-Middeleeuwen

Download
Antwoordblad-Metaaltijden

Download
Antwoordblad-Nieuwe-Tijd

Download

Rijksmuseum van Oudheden rekent voor schooljaar 2018 – 2019 geen toegangskosten voor de deelnemende scholen aan het CmK project in de regio Holland Rijnland;

Hillegom | Kaag & Braassem | Leiden | Leiderdorp | Lisse | Noordwijk | Noordwijkerhout | Oegstgeest | Teylingen | Voorschoten | Zoeterwoude

Neem voor verdere informatie contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-5168588.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Rijksmuseum van Oudheden

Bijzondere schoolprogramma’s voor het basisonderwijs, het speciaal onderwijs en het voortgezet onderwijs brengen de geschiedenis in het RMO tot leven. Deskundige museumdocenten begeleiden de museumlessen / rondleidingen. Hun verhaal wordt afgestemd op het niveau van de leerlingen. Alle programma’s zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met docenten. Ze sluiten aan bij de kerndoelen en liggen dicht bij de belevingswereld van de leerlingen. Aanpassingen zijn altijd bespreekbaar. Rijksmuseum van Oudheden biedt binnen de cultuurlijnen Museum, Tijd, Kunst en Ik en de wereld lessen aan.

 

Contact

Meer voor groep 3