LesTekenen – groep 6 t/m 8

Let op! Deze les is te boeken vanaf 7 mei 2019!

Ze stonden soms meer dan honderd jaar in het depot van het museum verstopt: gipsen kopieën van wereldberoemde beelden uit de oudheid. Van dappere helden tot verleidelijke godinnen. In Studio RMO sta je oog in oog met deze gipsen meesterwerken, zoals de Discuswerper en de Venus van Milo. Je ziet wat beeldhouwers duizenden jaren geleden al konden maken. Griekse kunstenaars waren namelijk waanzinnig goed in het maken van beelden. Ze lieten het liefst de mooiste of spannendste stukken uit mythologische verhalen zien. De god Apollo bijvoorbeeld, die net een pijl geschoten heeft om de reuzenslang Python te doden. Of de held Hercules, die even uitpuft na zijn avonturen. Goden en godinnen, gevleugelde Giganten, wezens die half paard – half mens zijn: je komt ze allemaal tegen. Soms stonden de beelden in een badhuis of een woonkamer, en soms waren ze onderdelen van reusachtige tempels.

Een paar eeuwen geleden werden de échte, tweeduizend jaar oude Griekse en Romeinse beelden weer ontdekt door archeologen. Ze werden in musea tentoongesteld zodat bezoekers ze konden bekijken. Maar wat te doen als je ver weg woonde? In die tijd kon je geen plaatje op internet zoeken of met het vliegtuig op reis. Want dat was er allemaal nog niet! Daarom verzonnen mensen een list: nieuwe beelden maken (van gips) die er precies zo uitzien als de echte beelden. Zo kon je er een heleboel maken en die overal naartoe sturen. En zo kon je dus een beeld dat in Rome staat, gewoon in Leiden bekijken. En in 2017 opnieuw, in Studio RMO. Stap in de spannende wereld van de Griekse mythologie en ga met het tekenboekje zelf als kunstenaar aan de slag!

De leerlingen ontwikkelen en werken aan motorische- en teken vaardigheden. Ze maken kennis met en krijgen waardering voor ‘vergeten’ museumvoorwerpen.

De les sluit aan bij de kerndoelen Tijd binnen het leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld en het kerndoel Kunstzinnige oriëntatie.

Maximaal aantal leerlingen: 35

Aantal begeleiders: 7

– De les is te boeken vanaf 7 mei 2019!
– Op maandag is het RMO gesloten en kan de les niet geboekt worden.
– De les kan in verschillende tijdsblokken worden geboekt: 9.00 – 10.45 uur / 11.00 – 12.45 uur / 13.00 – 14.45 uur / 15.00 – 16.45 uur.
– In de tentoonstelling liggen op woensdagen en in de weekends potloden van Bruynzeel om te gebruiken. Op die dagen hoef je zelf geen tekenspullen mee te nemen, op andere dagen wel (alleen grijze potloden zijn toegestaan).
– Er zijn maximaal 35 leerlingen per les toegestaan. Per 5 leerlingen wordt er 1 begeleider verwacht.

Er is voor deze les geen voorbereidende of verwerkende les beschikbaar.

Rijksmuseum van Oudheden rekent voor schooljaar 2018 – 2019 geen toegangskosten voor de deelnemende scholen aan het CmK project in de regio Holland Rijnland;

Hillegom | Kaag & Braassem | Leiden | Leiderdorp | Lisse | Noordwijk | Noordwijkerhout | Oegstgeest | Teylingen | Voorschoten | Zoeterwoude

Neem voor verdere informatie contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-5168588.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Rijksmuseum van Oudheden

Bijzondere schoolprogramma’s voor het basisonderwijs, het speciaal onderwijs en het voortgezet onderwijs brengen de geschiedenis in het RMO tot leven. Deskundige museumdocenten begeleiden de museumlessen / rondleidingen. Hun verhaal wordt afgestemd op het niveau van de leerlingen. Alle programma’s zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met docenten. Ze sluiten aan bij de kerndoelen en liggen dicht bij de belevingswereld van de leerlingen. Aanpassingen zijn altijd bespreekbaar. Rijksmuseum van Oudheden biedt binnen de cultuurlijnen Museum, Tijd, Kunst en Ik en de wereld lessen aan.

 

Contact

Meer voor Groep 6