LesSiebolds schatten uit Japan – groep 7

Jouw leerlingen ontdekken de schatten van Siebold uit Japan. Met deze schatten herbeleven ze de cultuur uit 19e eeuws Japan. Ze ontdekken de Japanse zwaarden, beleven de theeceremonie en onderzoeken de stadskaart van Tokio. Zo zien ze Japan zoals Siebold dat bijna 250 jaar geleden ook zou hebben ervaren. Het zal een reis worden om nooit te vergeten!

 

De leerlingen leren wie Philipp Franz von Siebold is en wat hij heeft gedaan in Japan. Ze ontdekken de aspecten van het dagelijks leven in Japan rond 1800. Ze leren de achtergrond van belangrijke objecten en begrijpen waarom sommige objecten worden tentoongesteld in een museum. De les sluit aan bij de kerndoelen van de leergebieden Nederlands, Rekenen/Wiskunde, Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige Oriëntatie.
(kerndoelen: 1, 2, 3, 4, 12, 23, 27, 33, 37, 38, 47, 50, 51, 52, 53, 54, 56)

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Wijzer door de wereld
Thema 3: Een Gouden Eeuw. Er wordt een koppeling gemaakt met de Nederlandse handel in Japan en de verschillen in schilderkunst. Er wordt een link gelegd tussen het Nederlandse bestuur en het Japanse bestuur.

• Brandaan
Thema 3: Het Christendom. Geen directe link ,maar er kan een koppeling gemaakt worden tussen de verschillende geloven en bijgeloof.

• Argus Clou geschiedenis
Thema 4: rijke regenten, arme burgers. Geen directe link, maar er kan wel een koppeling worden gemaakt naar de standenmaatschappij.

• Argus Clou aardrijkskunde
Thema 2: Werk aan de winkel! Geen directe link. Dit thema gaat over wereldwijde handel en producten. Hier kan gerefereerd worden aan handelsrelatie Japan-NL.

• Meander
Thema 1: Onderweg. Biedt een mogelijkheid om aan te haken op de reistijd naar Japan die nu vele malen korter is dan vroeger. Het vervoeren van handelswaar duurde dus ook veel langer.

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 3

– Deze erfgoedles wordt elke dag aangeboden, behalve op maandag
– Je wordt verzocht de leerlingen alvast in twee groepen te verdelen en tweetallen te maken. De ene helft krijgt een rondleiding, de andere helft gaat in tweetallen opdrachten uitvoeren. Deze twee groepen worden halverwege omgewisseld.
– Voor de rondleiding is er één begeleider nodig, voor de opdrachten zijn er twee begeleiders nodig.
– Van de begeleiders en de leerkracht wordt een ondersteunende rol verwacht.
– Deze erfgoedles is ook geschikt voor het speciaal onderwijs. Neem in dat geval wel even contact op met Cultuureducatiegroep om het bezoek te bespreken.

Je kunt hieronder het voorbereidende- en verwerkende lesmateriaal downloaden.

Japanmuseum SieboldHuis rekent voor schooljaar 2018 – 2019 geen toegangskosten voor de deelnemende scholen aan het CmK project in de regio Holland Rijnland;

Hillegom | Kaag & Braassem | Leiden | Leiderdorp | Lisse | Noordwijk | Noordwijkerhout | Oegstgeest | Teylingen | Voorschoten | Zoeterwoude

Neem voor verdere informatie contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-5168588.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Japanmuseum SieboldHuis

Het SieboldHuis biedt u het mooiste uit het Japan van vroeger en nu achter een historische Hollandse gevel. In sfeervolle kamers wandelt u langs honderden schatten uit de natuur, de kunst en de cultuur, die in de 19de eeuw in Japan zijn verzameld door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold. SieboldHuis biedt binnen de cultuurlijnen Museum, Tijd, Kunst en Ik en de wereld lessen aan.

 

Contact

Meer voor groep 7