LesSchrijven als een monnik – groep 4 t/m 8

Voordat in de 15e eeuw de boekdrukkunst werd uitgevonden werden boeken voornamelijk geschreven door monniken in kloosters. Maar hoe deden ze dat? De computer, drukpers en zelfs de pen waren nog niet uitgevonden!

In de les Schrijven als een monnik gaan kinderen zelf leren kalligraferen met een ganzenveer in het middeleeuwse scriptorium van Museum Meermanno. Een echte monnikspij mag niet ontbreken!
Na de workshop worden de echte handschriften op speelse wijze bekeken in het museum. De waardering is veel groter nu ze het zelf hebben uitgeprobeerd!

De leerlingen leren over de geschiedenis van schrift en boeken en merken dat geschiedenis altijd in beweging is. Ze maken kennis met ambachten van vroeger en vergelijken dit op actieve wijze met hun eigen tijd.

Kerndoelen:
De les sluit aan bij de kerndoelen 1, 2, 54 en 56.

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 2

– De les kan geboekt worden op de maandagen. Andere dagen kunnen in overleg tussen 9:00 – 16:00 uur.
– Minimaal 2 begeleiders per groep.

Voor deze les is geen voorbereidend lesmateriaal nodig.

De kosten voor deze les bedragen € 4,- per leerling met een minimum van € 50,-.

Neem voor de vergoedingsregeling in jouw gemeente contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-2048649.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Museum Meermanno

Museum Meermanno legt de verbinding tussen de geschiedenis en de toekomst van het boek in al zijn verschijningsvormen en informeert en inspireert een breed binnen- en buitenlands publiek met zijn onderscheidende, dynamische en internationale collecties en presentaties en het blijft zo huidige en toekomstige generaties hiervoor winnen.

Het museum is gevestigd in het sfeervolle vroegere woonhuis van baron Van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in het heden en verleden. De uiterlijke vorm en de ontwikkeling van de vormgeving van boeken staan daarbij centraal. Het museum organiseert circa vier maal per jaar tijdelijke tentoonstellingen over zowel het oude als het moderne boek.

Contact