LesRoots, Rhythm & Rap – Museum Volkenkunde

De leerlingen ontdekken tijdens een muzikale route door de tentoonstelling dat de oorsprong van veel hedendaagse muziek terug te vinden is in Afrika. Jaren geleden namen slaven uit West-Afrika hun muziek mee naar Amerika en uit deze roots ontstond o.a. jazz, soul, rap, r&b en hiphop. Naast herkomst van muzieksoorten spelen herkenning en verwondering voor elkaars culturele achtergrond een grote rol. Herkennen de leerlingen nog iets van die ‘onbekende’ muziek in die van henzelf? Dat mogen ze ervaren tijdens de swingende djembéworkshop, waarin ze hun eigen muzikaliteit en gevoel voor ritme mogen demonstreren. Je kunt uit twee werkvormen kiezen voor deze les. Je kiest voor een interactieve rondleiding en daarna de djembé workshop. Of je kiest ervoor dat de leerlingen onder begeleiding van de museumdocent aan de slag gaan met een werkblad en tas met voorwerpen en daarna de djembé workshop volgen. Bij de tweede optie hebben de leerlingen een grotere zelfwerkzaamheid. Geef bij het inschrijven in het opmerkingenveld aan wat jouw voorkeur heeft.

Muziek is een taal waarin mensen van over de hele wereld elkaar kunnen vinden, zelfs als ze elkaars spreektaal niet spreken of verstaan. Muziek (beoefenen) is een onderdeel dat vaak buiten het reguliere schoolcurriculum valt terwijl het toch een groot onderdeel uitmaakt van de dagelijkse belevingswereld van de leerling. Herkenning, begrip en overeenkomsten voor elkaars culturele achtergrond spelen bij deze les een grote rol.

De les is geschikt voor de onderbouw van het vmbo en voor alle leerwegen. Het sluit aan op de vakken geschiedenis, aardrijkskunde, economie en de kunstvakken. De les sluit aan op de kerndoelen E: Mens en maatschappij en F: Kunst en cultuur.

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 3

– De les duurt 90 minuten.
– Je kunt uit twee werkvormen kiezen voor deze les. Je kiest voor een interactieve rondleiding en daarna de djembé workshop. Of je kiest ervoor dat de leerlingen onder begeleiding van de museumdocent aan de slag gaan met een werkblad en tas met voorwerpen en daarna de djembé workshop volgen. Bij de tweede optie hebben de leerlingen een grotere zelfwerkzaamheid. Geef bij het inschrijven in het opmerkingenveld aan wat jouw voorkeur heeft.
– De leerlingen worden tijdens de les opgesplitst in 2 groepen.
– Voor deelname aan de les wordt de (actieve) deelname gevraagd van 3 begeleiders op een groep van 30 leerlingen.
– Deze erfgoedles is ook geschikt voor het speciaal onderwijs. Neem in dat geval wel even contact op met de Cultuureducatiegroep om het bezoek te bespreken.

Hieronder vind je lesmateriaal voor de voorbereidings- en verwerkingsles. De powerpoint van de voorbereidingsles kunt u opvragen door te mailen naar educatie@cultuureducatiegroep.nl.

Indien het niet lukt om het lesmateriaal te openen, leert de ervaring dat dat meestal aan verouderde software ligt. Hier kun je het volgende aan doen: je browser updaten, een nieuwe versie van Adobe Acrobat installeren en je mediaplayer updaten. Mocht het daarna toch niet lukken om het lesmateriaal te openen, neem dan contact met ons op zodat wij je kunnen helpen.

Iedere culturele instelling hanteert zijn eigen toegangsprijs. Deelname kan onder andere betaald worden met de Cultuurkaart.
De prijzen zijn afhankelijk van de keuze die je maakt. Bel ons gerust voor meer informatie op telefoonnummer 071- 5168588.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Museum Volkenkunde

Museum Volkenkunde is hét ticket naar andere werelden. Het is het ideale museum om iets te leren over al die verschillende mensen die er op de wereld zijn. Waarin zijn andere mensen anders? Waarin zijn ze hetzelfde? Hoe is dat zo gekomen? Museum Volkenkunde heeft een breed aanbod van educatieve activiteiten die goed passen in het curriculum. Voor elk soort en niveau van onderwijs zijn geschikte programma’s en activiteiten. Museum Volkenkunde biedt binnen de cultuurlijnen Museum, Tijd, Kunst en Ik en de wereld lessen aan.

 

Contact

Meer voor klas 1