LesRomeinen – groep 5 t/m 8

Zo’n tweeduizend jaar geleden vormde de Rijn de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Tijdens deze rondleiding ontdekken leerlingen hoe het leven er boven, onder en langs de grensrivier in die tijd uitzag. Wie denkt dat langs de Rijn alleen soldaten in forten woonden, heeft het mis. Ook de gezinnen van de soldaten woonden in de forten en de dorpjes eromheen, net als handelaren en ambachtslieden. De leerlingen gaan met een museumdocent op pad en maken kennis met verhalen over Romeinse goden, vrije tijd, verbroedering en ook ruzies. Ze zien niet alleen bijzondere zwaarden en helmen, maar ook speelgoed en sieraden. Persoonlijke bezittingen, zoals bekers met ingekraste namen en een militair diploma brengen de Romeinen dichtbij.

LET OP! Deze les kan voorlopig niet online gereserveerd worden, alleen maar telefonisch via
071- 5163163

– Kennismaken met verschillende aspecten uit het dagelijks leven van Romeinse soldaten en hun families, die in het grensgebied woonden.
– Ontdekken wat archeologische vondsten ons kunnen vertellen over Nederland in de Romeinse tijd.
– Actief en creatief kijken en onderzoeken.
– Samen en/of individueel kijken, overleggen en keuzes maken.
– Leren redeneren en beargumenteren.
– Samenhang creëren tussen de lesstof op school en de voorwerpen in het museum.

Kerndoelen
De les sluit aan bij de kerndoelen ‘Tijd’ binnen het leergebied ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld’ en bij het tijdvak ‘Grieken en Romeinen’.

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 3

De les kan alleen telefonisch gereserveerd worden via 071 – 5163 163
– De les wordt aangeboden van maandag tot en met vrijdag.
– Vanwege de coronamaatregelen is een bezoek alleen mogelijk tussen 9.00 en 11.00 uur. Je hebt dan met je klas alle ruimte om de rondleiding te doen.
– De les duurt 60 minuten.
– We vragen de leerkracht om de klas van te voren al in te delen in 2 groepen.
– Er mogen maximaal 3 begeleiders mee.
– Van de ouders en de leerkracht wordt een ondersteunende rol verwacht. Licht hen hierover in.

Hieronder kun je de docentenhandleiding downloaden.

Docentenhandleiding_museumles_Rom_po

Download

Rijksmuseum van Oudheden rekent voor schooljaar 2020 – 2021 geen toegangskosten voor de deelnemende scholen aan het CmK project in de regio Holland Rijnland;

Hillegom | Kaag & Braassem | Leiden | Leiderdorp | Lisse | Noordwijk | Noordwijkerhout | Oegstgeest | Teylingen | Voorschoten | Zoeterwoude

Neem voor verdere informatie contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-2048649.

Dit programma is (tijdelijk) niet meer beschikbaar

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Rijksmuseum van Oudheden

Bijzondere schoolprogramma’s voor het basisonderwijs, het speciaal onderwijs en het voortgezet onderwijs brengen de geschiedenis in het RMO tot leven. Deskundige museumdocenten begeleiden de museumlessen / rondleidingen. Hun verhaal wordt afgestemd op het niveau van de leerlingen. Alle programma’s zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met docenten. Ze sluiten aan bij de kerndoelen en liggen dicht bij de belevingswereld van de leerlingen. Aanpassingen zijn altijd bespreekbaar. Rijksmuseum van Oudheden biedt binnen de cultuurlijnen Museum, Tijd, Kunst en Ik en de wereld lessen aan.

 

Contact