LesPlanten voor de wetenschap – Hortus botanicus Leiden

De leerlingen ontdekken de rol van de Hortus als internationaal waardevolle wetenschappelijke plantencollectie en als plek met veel historie en sfeer, waar wetenschappelijk werk, leren over en genieten van planten hand in hand gaan. De Hortus wil dit breder bekend maken. De leerlingen brainstormen over welke doelgroepen de Hortus aantrekt en hoe deze doelgroepen te bereiken zijn. Hierna maken zijn een communicatieplan voor één van de doelgroepen. Ze bedenken middelen om de Hortus, en met name de wetenschappelijke plantencollectie, bekend te maken bij een specifieke doelgroep. Hun plannen presenteren zij aan elkaar en aan medewerker(s) van de Hortus, waarna zij nog tips krijgen om hun plan te verbeteren.

De leerlingen maken kennis met de Hortus en doen kennis en vaardigheden op die passen binnen de leerdoelen van de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, economie en biologie. Na het volgen van de les kennen de leerlingen de historie van de Hortus en de begrippen genus, familie en soort. De leerlingen kunnen uitleggen wat het wetenschappelijk werk van de Hortus inhoudt. De leerlingen leren het nut van ‘ex situ’ behoud van soorten begrijpen. Bovendien denken ze na over verschillende doelgroepen die er zijn en hoe deze doelgroepen bereikt kunnen worden. Tenslotte bekijken ze de tuin met de ogen van hun doelgroep en stellen veranderingen voor om de tuin voor de doelgroep geschikt te maken. Hierbij doen ze kennis op over presenteren en manieren van communiceren naar verschillende doelgroepen.

De les sluit aan bij kerndoelen van de leergebieden Nederlands en Mens en Natuur. (Kerndoelen: 6, 7, 28, 29 en 30).

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 2

– De les is geschikt voor de derde klas van het vwo.
– Voor deelname aan de les wordt de (actieve) deelname gevraagd van 2 begeleiders op een groep van 30 leerlingen.

Er is geen voorbereidings- en verwerkingsles bij deze museumles. Indien je meerdere lessen volgt is het wel belangrijk om de samenhang van de lessen voor te bespreken met de leerlingen.

Iedere culturele instelling hanteert zijn eigen toegangsprijs. Deelname kan onder andere betaald worden met de Cultuurkaart.
De prijzen zijn afhankelijk van de keuze die je maakt. Bel ons gerust voor meer informatie op telefoonnummer 071- 5168588.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Hortus botanicus Leiden

De Hortus speelt een prominente rol als internationaal waardevolle wetenschappelijke plantencollectie en als plek met veel historie en sfeer, waar wetenschappelijk werk, leren over en genieten van planten hand in hand gaan.  De Hortus wil een interessante, geliefde plek zijn voor hoogwaardig nationaal en internationaal cultuur- en groentoerisme en voor gespecialiseerde informatie-uitwisseling over planten aan diverse groepen in de maatschappij. De Hortus biedt binnen de cultuurlijnen Museum, Tijd en Ik en de wereld lessen aan.

 

Contact

Meer voor klas 3