LesOp ontdekkingsreis door Japan – groep 7

Jouw leerlingen gaan op reis naar een land aan de andere kant van de wereld: Japan. Ze maken kennis met het land en de cultuur. Ze ontdekken de acupunctuur, gaan winkelen in 19e eeuws Nagasaki en onderzoeken de stadskaart van Tokio. Zo beleven ze Japan zoals Siebold dat bijna 250 jaar geleden ook zou hebben ervaren. Het zal een reis worden om nooit te vergeten!

 

De leerlingen leren wie Philipp Franz von Siebold is en wat hij heeft gedaan in Japan. Ze krijgen een beeld van het bestuur in Japan rond 1800. Daarnaast ontdekken ze aspecten van het dagelijks leven rond 1800. Ze komen te weten dat Nederland destijds als enige Europese handel mocht drijven met Japan. De les behandelt thema’s Bevolking en welvaart, Bestuur, Landschap, Werken en Zingeving. De les sluit aan bij de kerndoelen van de leergebieden Nederlands, Rekenen, Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige Oriëntatie.
(kerndoelen: 1, 2, 3, 4, 12, 23, 27, 33, 37, 38, 47, 50, 51, 52, 53, 54, 56)

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Wijzer door de tijd
Thema 3: Een Gouden Eeuw. Er wordt een koppeling gemaakt met de Nederlandse handel in Japan en de verschillen in schilderkunst. Ook wordt er een link gelegd tussen het Nederlandse bestuur en het Japanse bestuur.

• Argus Clou geschiedenis
Thema 4: rijke regenten, arme burgers. Er wordt een koppeling gemaakt naar de standenmaatschappij.

• Brandaan
Thema 3: Het Christendom en Thema 4: Het leven in de stad. Er kan een koppeling gemaakt worden tussen de verschillende geloven en bijgeloof. Ook worden de Nederlandse winkelstraten vergeleken met de Japanse winkelstraten.

• Speurtocht
Thema 2 Monniken en Ommelandvaarders. Er wordt een vergelijking gemaakt tussen het christendom en Japanse religies.

• Meander
Thema 1: Onderweg en Thema 4: Platteland. Geen directe link, maar er kan wel een koppeling worden gemaakt naar vakantie in het buitenland of de handel met Japan.

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 3

– Dit lesprogramma wordt elke dag aangeboden, behalve op maandag
– Je wordt verzocht de leerlingen alvast in twee groepen te verdelen en tweetallen te maken. De ene helft krijgt een rondleiding, de andere helft gaat in tweetallen opdrachten uitvoeren. Deze twee groepen worden halverwege omgewisseld.
– Voor de rondleiding is er één begeleider nodig, voor de opdrachten zijn er twee begeleiders nodig.
– Van de begeleiders en de leerkracht wordt een ondersteunende rol verwacht.
– Deze erfgoedles is ook geschikt voor het speciaal onderwijs. Neem in dat geval wel even contact op met Cultuureducatiegroep om het bezoek te bespreken.

Je kunt hieronder het voorbereidende- en verwerkende lesmateriaal downloaden.

Japanmuseum SieboldHuis rekent voor schooljaar 2018 – 2019 geen toegangskosten voor de deelnemende scholen aan het CmK project in de regio Holland Rijnland;

Hillegom | Kaag & Braassem | Leiden | Leiderdorp | Lisse | Noordwijk | Noordwijkerhout | Oegstgeest | Teylingen | Voorschoten | Zoeterwoude

Neem voor verdere informatie contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-5168588.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Japanmuseum SieboldHuis

Het SieboldHuis biedt u het mooiste uit het Japan van vroeger en nu achter een historische Hollandse gevel. In sfeervolle kamers wandelt u langs honderden schatten uit de natuur, de kunst en de cultuur, die in de 19de eeuw in Japan zijn verzameld door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold. SieboldHuis biedt binnen de cultuurlijnen Museum, Tijd, Kunst en Ik en de wereld lessen aan.

 

Contact

Meer voor groep 7