LesOntdek het eten uit de 17e eeuw – groep 5 t/m 8

De leerlingen leren ingrediënten herkennen en leren over de herkomst ervan. Met name specerijen en het verhaal van de VOC zit hierin verweven. Ze bekijken een schilderij uit de 17e eeuw en vertellen wat ze zien. Daarna gaan ze in twee of drietallen aan de slag met recepten uit de 17e eeuw. Ze maken bijvoorbeeld een bloemensalade (seizoensgebonden) of pastinaaksalade, gekloven nonnen en godenwijn. De gerechten worden verzameld op een ‘proncktafel’ en geserveerd in replica’s van historische schalen, kannen en borden. Iedere leerling vertelt iets over zijn of haar gerecht. Daarna is het tijd om te proeven en na de proeverij ruimen we gezamenlijk op.

De leerlingen leren over de 17e eeuwse eetcultuur en vergelijken dit met hun eigen eetcultuur. Ze leren een schilderij bekijken en vertellen wat ze zien. Ze leren replica’s van 17e eeuwse voorwerpen gerelateerd aan eten benoemen. Ze leren ingrediënten herkennen en leren over de herkomst hiervan, met name gerelateerd aan de VOC.
Ze leren samenwerken in tweetallen of groepjes van drie om van een recept een gerecht te maken. Ze moeten taken onderling verdelen en uitvoeren.
De leerlingen leren de stappen te onthouden van het gerecht wat ze maken en dit om te zetten in een presentatie.

Deze les sluit aan bij de volgende kerndoelen: 4, 5, 37, 40, 51, 52, 56 en 58.

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 3

De les is te boeken op ma-vrijdag. Van 10.00-15.00 uur.
De les vindt plaats in de klas.

Het aantal leerlingen en begeleiders dat bij de les verwacht wordt:

Maximaal 30 leerlingen met 3 begeleiders.
Maximaal 20 leerlingen met 2 begeleiders.
Maximaal 10 leerlingen met 1 begeleider.

Een lege prullenbak en spullen om af te wassen in de klas / vlakbij is handig.
Het is belangrijk om van tevoren aan de instelling door te geven of er allergieën zijn, en welke.

Voor deze les is nog geen voorbereidende en verwerkende les beschikbaar.

– De kosten voor deze les bedragen € 195,- voor 2 uur.
– Elk extra uur op dezelfde dag kost € 60,-. exclusief ingrediënten ( € 45,- per klas).
– Prijzen zijn exclusief btw en € 15,- administratiekosten.

Neem voor de vergoedingsregeling in jouw gemeente contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-2048649.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Beleef het Verleden

Een ontmoeting met een prehistorische boerin, een middeleeuwse ridder of een soldaat uit de Tweede Wereldoorlog laat de geschiedenis herleven. Leerlingen kijken, ruiken en voelen aan de geschiedenis en krijgen antwoorden op al hun vragen.

Beleef het Verleden verzorgt niet alleen historische personages in de klas maar ook schoolbrede projecten voor projectweken en jubilea. Dit kunnen activiteiten zijn zoals een historische ambachtenmarkt op het schoolplein, historische spelletjes of historische dansles en een ‘bal’ voor alle groepen èn docenten.

 

Contact