LesOntdek de geschiedenis van Alkemade! – groep 6

Deze interactieve museumles bestaat uit een gezamenlijke introductie waarbij de kinderen welkom worden geheten en het ontstaan van het museum wordt besproken. Daarna volgt een korte rondleiding om aan te geven waar de verschillende opdrachten zich bevinden. De leerlingen gaan door middel van opdrachten, vragen en puzzels meer leren over het leven in deze gemeente in de 20ste eeuw.

Er is een gezamenlijke afsluiting en nabespreking met de mogelijkheid tot vragen stellen.

Let op: Deze les kan in de laatste week van mei geboekt worden op di, wo, do en vrijdag. 

 

Het programma museumbezoek Stichting Oud Alkemade heeft als doel dat de leerlingen erfgoed beleven en leren bevragen en daardoor kennis ontwikkelen over en waardering krijgen voor aspecten van cultureel erfgoed.

• Kinderen verwerven kennis door het gebruiken en ontwikkelen van cognitieve vaardigheden als waarnemen, verbeelden, vragen stellen, gedachten onder woorden brengen, categoriseren en analyseren. Hiermee krijgen zij handvatten om ook op andere plaatsen en momenten betekenis te verlenen aan erfgoed om hen heen.
• De leerlingen leren beschrijven hoe het leven van nu in deze gemeente verschilt met het leven van vroeger.
• De leerlingen leggen verbanden tussen verschillende bronnen, bijvoorbeeld een concreet voorwerp, een (oud) schilderij waarop je ziet hoe het voorwerp gebruikt wordt, een verhaal over de gebruiker in het verleden.
• De leerlingen denken na over de vraag waarom mensen vroeger (soms) anders handelden dan tegenwoordig, bijvoorbeeld met betrekking tot werk, boodschappen doen, wat je eet, waar je mee speelt etc.
• De leerlingen herkennen verschillen en overeenkomsten tussen weegschalen met een wijzeraanduiding en digitale aanduidingen.
• De leerlingen kunnen veranderingen, ontwikkelingen en continuïteit aangeven.

Deze les sluit aan bij kerndoelen 23, 33, 51 en 56.

Maximaal aantal leerlingen: 36

Aantal begeleiders: 2

• Deze les kan in de vierde week van mei 2021 geboekt worden op di, wo, do en vrijdag.
• Er zijn drie tijdsblokken per dag: 8.45 uur – 10.15 uur, 10.30 uur – 12.00 uur en 12.25u – 13.55u
• Er kan 1 groep per tijdsblok komen.
• Aantal begeleiders: 2
• Verdeel de klas vooraf in groepjes van 4 kinderen. (Zie suggestie in leerkrachten handleiding.)

Hieronder kun je het voorbereidende en verwerkende lesmateriaal downloaden.

Leerkrachtenhandleiding De Geschiedenis van Alkemade

Download
Voorbereidings- en verwerkingsles Museum Oud Alkemade

Download

De kosten van deze les bedragen € 75,- per groep.

Neem voor de vergoedingsregeling in jouw gemeente contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-2048649.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Museum Oud Alkemade

Museum Oud Alkemade, gerund door de Stichting Oud Alkemade, is gevestigd in Oude Wetering en vertelt de bezoeker over de geschiedenis van Alkemade en omgeving. Achter het museum bevindt zich het het archief van de Stichting Oud Alkemade. In dit archief zijn duizenden documenten gerubriceerd en opgeslagen zoals foto’s, raadsstukken, gegevens van alle clubs uit de (voormalige) gemeente Alkemade, gegevens over woningen, familiezaken als bidprentjes, overlijdensadvertenties, stambomen, krantenartikelen over bedrijven en families en meer van dit soort zaken. Daarnaast beschikt de stichting over een flinke bibliotheek met alle mogelijke informatie betreffende de omgeving. Kijk je ogen uit!

Contact