LesNaar de stad? – groep 7

Rond 1400 trokken veel mensen van het platteland naar de stad. In dit project  krijgen de leerlingen een casus voorgesteld: een middeleeuws plattelandsgezin krijgt de mogelijkheid om naar de stad te verhuizen. Tijdens het bezoek aan Erfgoed Leiden en Omstreken gaan de leerlingen zelf onderzoeken wat de verschillen waren tussen stad en platteland. Zij krijgen geen vaste vragen voorgelegd, alleen een kist vol met bronnen. Op basis van deze themakisten met archeologische, bouwhistorische en archiefbronnen vormen zij per groepje hun voorkeur: stad of platteland.

Aan het eind van het bezoek presenteren de groepjes hun keuze aan de rest van de klas. De presentaties worden gefilmd. In de klas kijken de leerlingen dit filmpje en daarna stemmen ze. Afhankelijk van de uitkomst eindigt de verwerkende les met een vervolgverhaal.

Deze les kan ook als gastles in de klas worden geboekt.

De leerlingen krijgen inzicht in archeologisch en bouwhistorisch bronnenmateriaal en archiefbronnen. Ze leren bronnen op informatieve waarde te schatten en reflecteren op hun eigen besluitvorming. De les leent zich uitstekend voor een project ‘omgevingsonderwijs’. De les sluit aan bij het tijdvak Steden en Staten en bij de canonvensters Hebban olla vogala, Floris V en De Hanze. De les sluit aan bij kerndoelen van de leergebieden Nederlands, Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie.
(Kerndoelen: 1, 2, 3, 4, 6, 7, 9,10, 12, 37, 51, 52, 54, 55 en 56).

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Argus Clou geschiedenis
Groep 6. Thema 2, les 3
Groep 6. Thema 2, les 4

• Speurtocht
Groep 7. Thema 2: Monniken en ommelandvaarders
Groep 8. Thema 2: De middeleeuwen

• Wijzer door de tijd
Groep 7. Thema: Kruistochten en steden, les 2: Het ontstaan van een stad
Groep 7. Thema: Kruistochten en steden, les 3: Gilden
Groep 7. Thema: Kruistochten en steden, les 4: De Zwarte Dood

• Brandaan
Groep 7. Thema 4: Het leven in de stad

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 5

– Deze erfgoedles wordt elke dag aangeboden.
– Deze les is ook als gastles in de klas te boeken.
– Per 5-6 leerlingen wordt er één begeleider verwacht.
– Van de ouders en de leerkracht wordt een ondersteunende rol verwacht.
– Deze erfgoedles is ook geschikt voor het speciaal onderwijs. Neem in dat geval wel even contact op met de Cultuureducatiegroep om het bezoek te bespreken.

Het lesmateriaal bestaat uit een docentenhandleiding, een voorleesverhaal als voorbereidingsles en twee voorleesverhalen als verwerkingsles. De docentenhandleiding kan ook uitgeprint worden op losse pagina’s zodat er een boekje van te vouwen is. Je kunt het lesmateriaal hieronder downloaden.
Hieronder vind je ook woordenschatkaarten die je kunt gebruiken als voorbereidend materiaal.

Indien het niet lukt om het lesmateriaal te openen, leert de ervaring dat dat meestal aan verouderde software ligt. Hier kun je het volgende aan doen: je browser updaten, een nieuwe versie van Adobe Acrobat installeren en je mediaplayer updaten. Mocht het daarna toch niet lukken om het lesmateriaal te openen, neem dan contact met ons op zodat wij je kunnen helpen.

Naar de stad docentenhandleiding vouwboekje A4

Download
Naar de stad docentenhandleiding A5 losbladig

Download
Naar de stad voorleesverhaal - voorbereidingsles

Download
Tien jaar later- in de stad - verwerkingsles

Download
Tien jaar later- op het platteland - verwerkingsles

Download

De kosten voor deze les bedragen € 50,- per groep.

Neem voor verdere informatie contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-2048649.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Erfgoed Leiden en Omstreken

Erfgoed Leiden en Omstreken is een regionaal kennis- en adviescentrum voor Leiden en omstreken op het gebied van archief, monumenten en archeologie. Ook Molenmuseum De Valk maakt deel uit van de combinatie.
Erfgoed Leiden is het geheugen van Leiden, Hillegom, Leiderdorp, Noordwijk, Noordwijkerhout, Rijnsburg, Teylingen, en Zoeterwoude. Met een eeuwenoud archief en een uitgebreide collectie boeken, prenten, affiches, films, archeologische vondsten en monumenten biedt Erfgoed Leiden een blik in het verleden. Molenmuseum De Valk is niet alleen een museum over het molenbedrijf, ook de woning van de laatste molenaar is nog intact. Erfgoed Leiden en Omstreken biedt binnen de cultuurlijnen Museum, Tijd, Techniek en Ik en de wereld lessen aan.

 

Contact