Deze les is onderdeel van de cultuurlijn(en): Lokaal Erfgoed: Noordwijk

LesOp stap met Leuntje en Leen in 1910 – groep 5

Terug naar het leven van kinderen begin 20ste eeuw. Naar Leuntje en Leen Plug die meer dan 100 jaar geleden in Noordwijk woonden. In Museumboerderij Noordwijk stappen de leerlingen in het leven van deze twee kinderen. Ze gaan sop maken, schrijven met een griffel en niet te vergeten: hoepelen!

 

Leerdoel: Leerlingen leren hoe het dagelijkse leven in Noordwijk er in het begin van de 20ste eeuw uit zag. Aan bod komen thema’s als eten, wonen, werken, huishouden en onderwijs. Duidelijk wordt dat ‘doodgewone’ attributen als een computer, Xbox of een televisie nog helemaal niet bestonden! Kinderen uit 1910 moesten zich dus op een andere manier vermaken.

Sluit aan bij Canonvensters: Willem Drees, De Televisie

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Argus Clou geschiedenis
Groep 5. Thema 5: Oude regels, nieuwe ideeën. Les 2: De wereld in vakjes.

• Wijzer door de tijd
Groep 5. Thema 7: Op reis en naar school. Thema 8: Kleine huizen en lange dagen. Les 3: wonen in een kamer.

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 5

– Deze erfgoedles is elke dinsdag tussen 9 – 11.30 te boeken.
– Deze erfgoedles is niet beschikbaar voor het speciaal onderwijs.

Bij de les wordt een voorbereidende les aangeboden in de vorm van een leskist die de school in bruikleen krijgt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een leenovereenkomst. In de kist vindt de docent tal van attributen om het project visueel aanschouwelijk te maken, zoals een handleiding, tijdbalk, speciale werkbladen en een prentenboek, munten etc. Neem contact op met Museum Noordwijk om de leskist in de klas te krijgen.

Scholen uit de gemeente Noordwijk kunnen voor 1 euro per leerling deelnemen aan de les van Museum Noordwijk. Dit bedrag hoeft niet aan de kassa van het museum betaald te worden. De school ontvangt hiervoor eens per jaar een factuur met daarin de afrekening van alle bezoeken van het desbetreffende schooljaar. Kom je niet uit de gemeente Noordwijk en heb je wel interesse in de les? Neem via het contactformulier op onze site contact op om de mogelijkheden voor jouw school te bespreken!

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Museum Noordwijk

Museum Noordwijk is gevestigd in een fraai behouden gebleven, 400 jaar oude binnenduinse hoeve. Het pand dat onder monumentenzorg valt heeft eerst als visserswoning gediend en is later verbouwd tot boerderij. Jaarlijks organiseert het museum een zomer- en  wintertentoonstelling. Museum Noordwijk biedt binnen Lokaal Erfgoed Noordwijk een les aan.
Bezoekadres: Jan Kroonsplein 4
2202 JC Noordwijk ZH

Contact

Meer voor groep 5