LesMooi gemaakt! – groep 4

Op een tocht kriskras door het museum bekijken jouw leerlingen sieraden en andere lichaamsversieringen uit verschillende windstreken. Ze ontdekken dat het niet alleen maar goud is dat er blinkt. Er zijn sieraden in allerlei vormen, kleuren en materialen. De museumdocent vertelt over het maakproces en het gebruik van de sieraden.

Vervolgens gaan ze in het atelier zelf aan de slag! Ze vlechten een hoofdband. Hoe zorg je dat deze goed past? En hoe zorg je dat de hoofdband blijft zitten? Natuurlijk nemen ze de hoofdband na afloop mee.

Wil je deze les volgen met een groep uit het speciaal onderwijs, vermeld dit dan alsjeblieft in het opmerkingenveld. 

De leerlingen leren welke materialen je kunt gebruiken voor het maken van sieraden en wat de eigenschappen van deze materialen zijn. Begrippen als vorm en structuur, maar ook technieken als metaalbewerking en vlechten komen hierbij aan bod. In de les is aandacht voor technische producten, materialen en gereedschappen, technische inzichten, natuurkundige verschijnselen en ontwerpend en onderzoekend leren.

De les sluit aan bij de kerndoelen van de leergebieden:
Nederlands: 4
Oriëntatie op jezelf en de wereld: 44 (natuur en techniek)
Kunstzinnige oriëntatie: 56

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Naut
Groep 5. Thema 4: Techniek om je heen. Les 1: Wat is techniek?

• Natuniek
Groep 5. Thema 4: Techniek om je heen. Les 4: Hoe is jouw huis gebouwd?

• Argus Clou Natuur en techniek
Groep 4. Thema 5: Een lekker hapje papier. Les 2: Papierrr hierrr!

Voor deze lessen geldt: geen directe aansluiting op de lesmethodes, maar de link kan gelegd worden door de focus op materialen en dat je daar iets mee kunt maken.

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 6

– Deze erfgoedles wordt elke dag aangeboden.
– De les duurt 90 minuten.
– Per vijf leerlingen wordt minimaal één begeleider verwacht.
– Deze erfgoedles is ook geschikt voor het speciaal onderwijs. Neem in dat geval wel even contact op met de Cultuureducatiegroep om het bezoek te bespreken.

Hieronder vind je voorbereidend en verwerkend lesmateriaal van de les.

Lessen ter voorbereiding en verwerking van Mooi gemaakt

Download

Museum Volkenkunde rekent voor schooljaar 2018 – 2019 geen toegangskosten voor de deelnemende scholen aan het CmK project in de regio Holland Rijnland;

Hillegom | Kaag & Braassem | Leiden | Leiderdorp | Lisse | Noordwijk | Noordwijkerhout | Oegstgeest | Teylingen | Voorschoten | Zoeterwoude

Neem voor verdere informatie contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-5168588.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Museum Volkenkunde

Museum Volkenkunde is hét ticket naar andere werelden. Het is het ideale museum om iets te leren over al die verschillende mensen die er op de wereld zijn. Waarin zijn andere mensen anders? Waarin zijn ze hetzelfde? Hoe is dat zo gekomen? Museum Volkenkunde heeft een breed aanbod van educatieve activiteiten die goed passen in het curriculum. Voor elk soort en niveau van onderwijs zijn geschikte programma’s en activiteiten. Museum Volkenkunde biedt binnen de cultuurlijnen Museum, Tijd, Kunst en Ik en de wereld lessen aan.

Bezoekadres: Steenstraat 1
2312 BS Leiden

Contact

Meer voor groep 4