LesDe kaart van Tom en Tom – groep 3/4

De leerlingen maken in de klas kennis met Tommie en zijn opa Thomas. Als Tommie bij opa gaat logeren, vindt hij op zolder de oude werkjas van opa. Aan de hand van de jas vertelt Thomas over zijn werk als kaartenmaker. Zo komen de leerlingen van alles te weten over de functie van kaarten en plattegronden. Ze leren na te denken over de plaats van dingen in een ruimte. Dat begint klein met hun eigen slaapkamer.. Bij het bezoek aan Erfgoed Leiden en Omstreken worden ze ontvangen met jas van opa Tom. In drie groepen bekijken ze kaarten en plattegronden uit de collectie, brengen ze voorwerpen in een labyrint in kaart en kleuren ze een landkaart in de juiste kleuren. Als verwerking tekenen ze in de klas hun eigen fantasie-eiland.

De leerlingen brengen hun directe leefomgeving in kaart. Ze leren begrippen als kaart, plattegrond, route, links, rechts en rechtdoor gebruiken. De les behandelt de thema’s Kaart, Landschap en Wonen. De les sluit aan bij kerndoelen van de leergebieden Nederlands, Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie.

(Kerndoelen: 1, 2, 12, 33, 47, 50, 54, 55 en 56)

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Argus Clou aardrijkskunde
Groep 3. Thema 2: les 2: Wat zie je in de straat
Groep 3. Thema 3: les 1: Hoe reis jij

• Wijzer door de wereld
Groep 5. Thema 1: Van boven af

• Meander
Groep 5. Thema 1: Onderweg, les 3: De kaart

• Leefstijl

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 3

* De les duurt 1 a 1,5 uur.
* Deze erfgoedles wordt elke dag aangeboden.
* Van de ouders en de leerkracht wordt een actieve rol verwacht.
* De erfgoedles is ook geschikt voor speciaal onderwijs. Neem in dat geval wel even contact met ons op om het bezoek te bespreken.

Hieronder vind je de docentenhandleiding met informatie voor de voorbereidings- en verwerkingsles.
Daarnaast twee werkbladen voor de voorbereidingsles.
Bekijk hier het filmpje voor de voorbereidingsles ‘De jas van Tom en Tom’.
Hieronder vind je ook woordenschatkaarten die je kunt gebruiken als voorbereidend materiaal.

Indien het niet lukt om het lesmateriaal te openen, leert de ervaring dat dat meestal aan verouderde software ligt. Hier kun je het volgende aan doen: je browser updaten, een nieuwe versie van Adobe Acrobat installeren en je mediaplayer updaten. Mocht het daarna toch niet lukken om het lesmateriaal te openen, neem dan contact met ons op zodat wij je kunnen helpen.

Tom en Tom docentenhandleiding A4 vouwboekje

Download
Tom en Tom docentenhandleiding A5losbladig

Download
De kaart van Tom en Tom - labyrint1

Download
De kaart van Tom en Tom - labyrint2

Download

Erfgoed Leiden en Omstreken rekent voor schooljaar 2018 – 2019 geen toegangskosten voor de deelnemende scholen aan het CmK project in de regio Holland Rijnland;

Hillegom | Kaag & Braassem | Leiden | Leiderdorp | Lisse | Noordwijk | Noordwijkerhout | Oegstgeest | Teylingen | Voorschoten | Zoeterwoude

Neem voor verdere informatie contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-5168588.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Erfgoed Leiden en Omstreken

Erfgoed Leiden en Omstreken is een regionaal kennis- en adviescentrum voor Leiden en omstreken op het gebied van archief, monumenten en archeologie. Ook Molenmuseum De Valk maakt deel uit van de combinatie.
Erfgoed Leiden is het geheugen van Leiden, Hillegom, Leiderdorp, Noordwijk, Noordwijkerhout, Rijnsburg, Teylingen, en Zoeterwoude. Met een eeuwenoud archief en een uitgebreide collectie boeken, prenten, affiches, films, archeologische vondsten en monumenten biedt Erfgoed Leiden een blik in het verleden. Molenmuseum De Valk is niet alleen een museum over het molenbedrijf, ook de woning van de laatste molenaar is nog intact. Erfgoed Leiden en Omstreken biedt binnen de cultuurlijnen Museum, Tijd, Techniek en Ik en de wereld lessen aan.

 

Contact

Meer voor groep 3