LesLeven in de Middeleeuwen – Erfgoed Leiden en Omstreken

In deze les ervaren de leerlingen dat maatschappelijke kwesties van alle tijden zijn. Ze leren daarnaast omgaan met authentieke bronnen: het schrift, de taal en het materiaal.
Tijdens hun bezoek aan het archief doen de leerlingen onderzoek met echte middeleeuwse bronnen. Ze komen erachter dat eeuwen geleden maatschappelijke kwesties speelden, die vergelijkbaar zijn met die van nu. De ene helft krijgt in 20 minuten een rondleiding door het depot, waarbij ingegaan wordt op de fysieke vorm van middeleeuwse documenten. De andere helft onderzoekt in kleine groepjes een oorspronkelijke middeleeuwse bron. Bij de vragen die worden gesteld, worden de leerlingen gestimuleerd na te denken over de verschillen tussen de middeleeuwen en de tijd waarin wij leven. Aan de orde komen bijvoorbeeld zorg voor ouderen, horigheid en vrijheid en meerderjarigheid. Daarna wordt gewisseld.

De les is geschikt voor de onderbouw van het vmbo. Het sluit aan op alle leerwegen en de kerndoelen A: Nederlands en E: Mens en maatschappij.

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 2

– De les duurt één uur en is geschikt voor maximaal 30 leerlingen.
– Voor deelname aan de les wordt de (actieve) deelname gevraagd van minimaal 2 begeleiders op een groep van 30 leerlingen.
– Deze erfgoedles is ook geschikt voor het speciaal onderwijs. Neem in dat geval wel even contact op met de Cultuureducatiegroep om het bezoek te bespreken.

Er is geen voorbereidende of verwerkingsles nodig bij deze les.

Iedere culturele instelling hanteert zijn eigen toegangsprijs. Deelname kan onder andere betaald worden met de Cultuurkaart.
De prijzen zijn afhankelijk van de keuze die je maakt. Bel ons gerust voor meer informatie op telefoonnummer 071- 5168588.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Erfgoed Leiden en Omstreken

Erfgoed Leiden en Omstreken is een regionaal kennis- en adviescentrum voor Leiden en omstreken op het gebied van archief, monumenten en archeologie. Ook Molenmuseum De Valk maakt deel uit van de combinatie.
Erfgoed Leiden is het geheugen van Leiden, Hillegom, Leiderdorp, Noordwijk, Noordwijkerhout, Rijnsburg, Teylingen, en Zoeterwoude. Met een eeuwenoud archief en een uitgebreide collectie boeken, prenten, affiches, films, archeologische vondsten en monumenten biedt Erfgoed Leiden een blik in het verleden. Molenmuseum De Valk is niet alleen een museum over het molenbedrijf, ook de woning van de laatste molenaar is nog intact. Erfgoed Leiden en Omstreken biedt binnen de cultuurlijnen Museum, Tijd, Techniek en Ik en de wereld lessen aan.

 

Contact

Meer voor klas 1