Deze les is onderdeel van de cultuurlijn(en):

LesLakenhal in de klas! – groep 5

Museum De Lakenhal dankt haar naam aan de voormalige ‘Laeckenhalle’ uit 1640, waar ooit het beroemde Leidse laken werd gekeurd en verkocht. Maar wat is lakense stof precies en waarom is het nu nog steeds belangrijk? Tijdens deze interactieve les voelen, ruiken en keuren de leerlingen de lakense stof. Ze maken kennis met de geschiedenis van het museum en gaan zelf als moderne textielkunstenaars aan de slag met stempels.

Deze les vindt plaats in de klas. De les is te boeken in de periode van de verbouwing van Museum De Lakenhal, vanaf oktober 2016 t/m december 2018.

De les sluit aan bij kerndoelen van de leergebieden Nederlands, Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie en op het canonvenster VOC.
Kerndoelen: 1, 2, 3, 52, 54, 55, 56
Canonvenster: VOC

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Argus Clou geschiedenis
Groep 5. Thema 4: Knappe koppen en harde krakers. Les 3: Rommel in het museum.
Groep 5. Thema 4: Knappe koppen en harde krakers. Les 4: Kinderen aan het werk.
Groep 5. Thema 5: Oude zegels, nieuwe ideeën. Les 1: De Stijl.
Groep 5. Thema 5: Oude zegels, nieuwe ideeën. Les 2: De wereld in vakjes,

• Speurtocht
Groep 5. Thema 4: Naar de stad. Les 3: In een middeleeuws huis.

• Wijzer door de tijd
Groep 5. Thema: specerijen en schilderijen, les 2: Kooplieden en schilders.
Groep 5. Thema: de dief en het dienstmeisje, les 4: Rijke en arme mensen.
Groep 5. Thema: Kleine huizen en lange dagen, les 5: Oude voorwerpen.

• Brandaan
Groep 5. Thema 4: De middeleeuwse stad, les 3: Het leven in de stad.

Maximaal aantal leerlingen: 35

Aantal begeleiders: 2

– De museumdocent in de klas is te boeken van maandag tot en met vrijdag.
– Deze les is te boeken in de periode van de verbouwing vanMuseum de Lakenhal. De les is te boeken vanaf 1 januari 2016.
– Geef bij je inschrijving in het opmerkingenveld aan of er een digibord aanwezig is dat gebruikt kan worden bij de les.
– Deze erfgoedles is ook geschikt voor het speciaal onderwijs. Neem in dat geval wel even contact op met de Cultuureducatiegroep om het bezoek te bespreken.

De voorbereidende les kun je vinden in de leerkrachtenhandleiding, deze kun je hieronder downloaden. Daarnaast vind je hieronder ook woordenschatkaarten en kun je een filmpje bekijken. Deze kunnen beide ook gebruikt worden als voorbereidend materiaal.

Bekijk het filmpje hier op YouTube.

Indien het niet lukt om het lesmateriaal te openen, leert de ervaring dat dat meestal aan verouderde software ligt. Hier kun je het volgende aan doen: je browser updaten, een nieuwe versie van Adobe Acrobat installeren en je mediaplayer updaten. Mocht het daarna toch niet lukken om het lesmateriaal te openen, neem dan contact met ons op zodat wij je kunnen helpen.

De kosten van deze les worden vergoed door de gemeente en het Fonds voor Cultuurparticipatie. Dit geldt voor de scholen uit de gemeenten:

Hillegom | Kaag en Braassem | Leiden | Leiderdorp | Lisse | Noordwijk | Noordwijkerhout | Oegstgeest | Teylingen | Voorschoten | Zoeterwoude

Mocht jouw gemeente er niet tussen staan, neem dan gerust contact met ons op via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-5168588.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Museum De Lakenhal

Beleef de kunst en geschiedenis van Leiden in de 17de-eeuwse lakenhal. Ontdek de meesterwerken van o.a. Rembrandt, Jan Steen en Theo van Doesburg, die permanent te bewonderen zijn. Museum de Lakenhal maakt beeldende kunst en geschiedenis in Leiden toegankelijk voor zoveel mogelijk mensen om hen te inspireren en een bijdrage te leveren aan persoonlijke ontwikkeling. Museum de Lakenhal biedt binnen de cultuurlijnen Museum, Tijd, Kunst en Ik en de wereld lessen aan.

Bezoekadres: Oude Singel 32
2312 RA Leiden

Contact

Meer voor groep 5