LesKunst uit je bol! – groep 7/8

Vind jij bloemen ook zo mooi? In Museum de Zwarte Tulp kun je zien dat de bloem al eeuwen een inspiratie is voor kunstenaars. In de les “Kunst uit je bol!” gaan de leerlingen zelf als kunstenaars aan de slag. Uiteraard met de prachtige bloemstillevens als voorbeeld.

Je kunt kiezen uit drie verschillende invullingen voor de les:

  1. Van bloemen naar vormen: De leerlingen ontdekken wat een compositie is, ze bekijken hoe je vormen over het vlak verdeelt en kiezen welke kleuren mooi bij elkaar passen. Tot slot reflecteren de leerlingen gezamenlijk op de gemaakte composities.
  2. Stilleven in stukken: Voor dit onderdeel moet je een beetje lef hebben! De leerlingen gaan namelijk niet alleen een bloemstilleven schilderen, maar deze ook nog eens in stukken scheuren. Zo maken ze uiteindelijk een abstract kunstwerk. Of is er toch nog iets in te herkennen?
  3. Collage á la Picasso: Een bloemstilleven hoef je natuurlijk niet alleen te maken met verf, dat kan met van alles! De leerlingen laten zich inspireren door de collages van Picasso en de bloemstillevens uit het museum en maken zelf een compositie met behulp van allerlei verschillende materialen.

Je kunt ook alle drie de lessen volgen als pakket! Neem in dat geval even contact op met Museum De Zwarte Tulp: info@museumdezwartetulp.nl.

Deze les wordt gegeven door kunstdocente Femke van der Kleij.

Aan de hand van de kunstwerken die te zien zijn in Museum de Zwarte Tulp ontdekken de leerlingen dat kunstenaars al eeuwenlang geïnspireerd worden door bloemen. Ze begrijpen dat het bij het samenstellen van bloemstillevens belangrijk is om goed na te denken over het verdelen van de kleuren en de vormen over een vlak. Ze ontdekken wat een compositie en wat een collage is, en leren om op hun eigen werk en dat van anderen te reflecteren.

De volgende kerndoelen komen aanbod: 54, 55, 56.

Maximaal aantal leerlingen: 35

Aantal begeleiders: 3

Duur van de les: 90 minuten.
Er wordt betrokkenheid verwacht van de eigen leerkracht.
De les wordt gegeven op donderdag- en vrijdagochtend. Andere dagen mogelijk in overleg.

Er is nog geen voorbereidende of verwerkingsles beschikbaar.

De kosten van deze les bedragen € 2,- per leerling.

Neem voor de vergoedingsregeling in jouw gemeente contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-5168588.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Museum de Zwarte Tulp

Museum de Zwarte Tulp is gehuisvest in een mooi gerestaureerd, oud gebouw in het hart van Lisse, dat vroeger als bollenschuur dienst heeft gedaan. Het museum toont de geschiedenis van de Bloembollenstreek en het ontstaan en de ontwikkeling van de bloembollencultuur. Museum de Zwarte Tulp maakt de cyclus van bol tot bloem tot bol aanschouwelijk aan de hand van: schilderijen, tekeningen, foto’s, historische objecten, video’s over de bollenteelt, interieurs van bloembollenbedrijven en een kleine vakbibliotheek. Museum de Zwarte Tulp biedt binnen Lokaal Erfgoed Lisse twee lessen aan rondom het thema bloemen en bollen.

 

Contact

  • Heereweg 219
  • 2161 BG Lisse
  •  
  •   071-5168588
  •   
  •  

Meer voor groep 7