Deze les is onderdeel van de cultuurlijn(en): Cultuurlijn: Op Maat

LesKijk en ontdek de wereld van gif – groep 5

Waar is de kleur van een kikker, slang of spin handig voor? Waarom hebben dieren strepen, stippen of vlekken? Waarom zijn alle neuzen en staarten anders, maar ook een beetje hetzelfde? Waar zit het gif van giftige dieren en hoe brengen ze dit over? En op wie eigenlijk? Leerlingen bestuderen de dieren en planten in de GIF tentoonstelling en denken na over de functie van verschillende aanpassingen.

Kennis: De leerling kent verschillende tactieken van giftige dieren en kan de uiterlijke kenmerken van de dieren verklaren. De leerlingen ontdekken de relatie tussen vorm en functie. Daarnaast leren ze over het gebruik van gif in het dierenrijk.

Vaardigheid: De leerling kan levende dieren observeren, gevolgen inschatten van de vorm en functie van het dier en beredeneren in groepsverband.

Attitude: De leerling is bereid om enthousiasme te tonen, gedreven op zoek te gaan naar een verklaring en om met groepsgenoten in discussie te gaan.

De les sluit aan bij de volgende kerndoelen:
– 40: De leerlingen leren in de eigen omgeving veel voorkomende planten en dieren onderscheiden en benoemen en leren hoe ze functioneren in hun leefomgeving.
– 41: De leerlingen leren over de bouw van planten, dieren en mensen en over de vorm en functie van hun onderdelen.

Maximaal aantal leerlingen: 35

Aantal begeleiders: 3

– Deze les wordt elke dag aangeboden.
– De programma’s starten op vaste tijdstippen: 10:00, 10:45, 11:30, 13:00, 13:45, 14:30 en 15:15 uur.
– De les duurt 90 minuten.
– Er is minimaal 1 begeleider per 10 leerlingen nodig (meer begeleiding is altijd welkom).
– De les is ook geschikt voor combinatie klassen en speciaal onderwijs (cluster 2, 3 en 4).

De kosten van deze les worden vergoed door de gemeente en het Fonds voor Cultuurparticipatie. Dit geldt voor de scholen uit de gemeenten:

Hillegom | Kaag en Braassem | Leiden | Leiderdorp | Lisse | Noordwijk | Noordwijkerhout | Oegstgeest | Teylingen | Voorschoten | Zoeterwoude

Mocht jouw gemeente er niet tussen staan, neem dan gerust contact met ons op via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-5168588.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Naturalis

Naturalis Biodiversity Center wil biodiversiteit beschrijven, begrijpen en verklaren. Voor het welzijn van de mens en het voortbestaan van de aardse natuur. Dit doen zij al honderden jaren, elke dag weer. Ze verzamelen, bewaren en bestuderen dieren, planten en stenen. De rijkscollectie telt inmiddels 42 miljoen objecten en is daarmee van wereldformaat. Wereldwijd veldwerk van onderzoekers en vele amateurwetenschappers zorgt ervoor dat de collectie nog steeds groeit. Van 14 oktober 2017 t/m 2 september 2018 bezoek je de tentoonstelling GIF! in het voormalig entreegebouw van Naturalis. Gif-expert en Naturalisonderzoeker dr. Freek Vonk neemt je mee in de wereld van gif. Maak kennis met allerlei levende dieren, zoals het gila-monster, een vogelspin en Freeks favoriet: de koningscobra. De rest van het museum is wegens verbouwing gesloten. Naturalis ligt op loopafstand van treinstation Leiden centraal en is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Naturalis biedt lessen aan binnen verschillende cultuurlijnen.

 

Bezoekadres: Pesthuislaan 7
2333 CR Leiden

Contact

Meer voor groep 5