LesWandeling door de tijd – groep 7

Wandel van de Gouden eeuw naar begin 20ste eeuw in Kasteel Keukenhof. Leerlingen maken kennis met een gebouw en haar interieur waar door de eeuwen heen iedere bewoner zijn stempel op heeft gedrukt.

Leerdoelen: De leerling leert de historie achter landgoederen en buitenplaatsen in Zuid-Holland kennen en leert wat het verschil is tussen deze twee. Ook ontdekken zij waarom landgoederen en buitenhuizen belangrijk erfgoed zijn en wat deze ons vertellen over de geschiedenis van hun eigen omgeving.
Sluit aan bij Canonvenster: Buitenhuizen.

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Argus Clou geschiedenis
Groep 7. Thema 4: Rijke regenten, arme burgers. Les 1: Machtige families.

• Speurtocht
Groep 6. Thema 2: Pruiken en hoepelrokken. Les 2: Heerlijk wonen aan het water.

• Wijzer door de tijd
Groep 7. Thema 5: Gelijke rechten? Les 1: Rijkdom en ontevredenheid.

• Brandaan
Groep 7. Thema 2: De Franse tijd. Les 1: Na de gouden eeuw.

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 5

Bij deelname aan de les van Kasteel Keukenhof wordt geen voorbereidende les en een verwerkingsles aangeboden.

De kosten van deze les bedragen € 4,50 per leerling.

Neem voor de vergoedingsregeling in jouw gemeente contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-5168588.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Kasteel Keukenhof

Waar nu de Keukenhof ligt, werd in de 15de eeuw gejaagd. Op deze plek werden bovendien kruiden verzameld voor de keuken van het kasteel van Jacoba van Beieren; vandaar de naam Keukenhof.
Het huidige park maakte onderdeel uit van het omvangrijke landgoed van Slot Teylingen, met prachtige ongerepte bossen en duinen. Na het overlijden van Jacoba van Beieren kwam Keukenhof in handen van rijke koopmansfamilies. Baron en baronesse Van Pallandt nodigden landschapsarchitecten J.D. en L.P. Zocher, ontwerpers van het Amsterdamse Vondelpark, uit om een ontwerp te maken voor de tuin rond het kasteel. Dit ontwerp, in de Engelse landschapsstijl, is nog altijd de basis van Keukenhof.
Tegenwoordig is het landgoed in handen van een stichting. Op initiatief van de toenmalige burgemeester van Lisse en een aantal vooraanstaande bloembollenkwekers- en exporteurs, werd hier in 1949 voor het eerst een bloemententoonstelling in de open lucht georganiseerd. Dit groeide uit tot een jaarlijks terugkerend evenement, dat nog altijd grote aantallen bezoekers uit de hele wereld aantrekt. Zo werd Keukenhof het park dat wij nu kennen.  Kasteel de Keukenhof biedt binnen Lokaal Erfgoed Lisse een les aan.

Contact

Meer voor groep 7