LesJacoba van Beieren – groep 6

Jeugdmuziektheater De Speelkring o.l.v. Marleen van Leeuwen verzorgt op jouw school een hele ochtend meespeel-theater over het leven van de middeleeuwse Gravin Jacoba van Beieren. Na een kort kennismakingsgesprek in de kring stapt de gehele groep o.l.v. een theaterdocent actief in de middeleeuwen en iedere leerling speelt een rol naar keuze. Gravin Jacoba, haar ouders, hofdames, familieleden en haar vier echtgenoten verschijnen ten tonele terwijl de Hoekse en Kabeljauwse twisten in een strijddans worden uitgevochten. Met steun van ridders en boeren probeert Jacoba zich staande te houden, een moeilijk karwei in een tijd waar men van emancipatie nog nooit had gehoord. Een uniek interactief theaterproject vol humor, muziek en afwisseling. Fluwelen kleding, ridderhessen, boerenkappen en wapenschilden, gevoegd bij allerlei aansprekende rekwisieten, brengen de leerlingen spelenderwijs in een onvergetelijke middeleeuwse wereld.

De leerlingen op een bijzondere, creatieve, effectieve en aantrekkelijke wijze aan den lijve laten ervaren welke belangrijke rol Jacoba van Beieren in onze geschiedenis heeft gespeeld. Welke moedige strijd zij heeft moeten leveren omdat zij “slechts” een vrouw was, welke intriges zij heeft moeten doorstaan en hoe zij zich als gravin heeft ingezet om Holland, Zeeland en Henegouwen bijeen te houden.

Doel is ook om aan te sluiten bij de bestaande lesstof over de middeleeuwen.

Door middel van middeleeuwse muziek, dans, zang, beweging, humor, theaterspel en teksten op rijm worden de laatste jaren van de middeleeuwen invoelbaar en begrijpelijk, zódanig dat alle leerlingen totaal gegrepen zijn door dit grote levensverhaal en zich volledig identificeren met de personages uit die tijd.

Cultuureducatie, volkscultuur, talentontwikkeling, theater, muziek, erfgoed, taal, geschiedenis, tradities, landschap, regionale en sociale cohesie en samenwerking staan allemaal centraal.

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Argus Clou geschiedenis
Groep 5. Thema 2: Stoere ridders en hoge muren.

• Speurtocht
Groep 5. Thema 3: het kasteel. Thema 4: Naar de stad.

• Wijzer door de tijd
Groep 6. Monniken en ridders. Les 2: Jacob ontwerpt een kasteel. Les 3: Drie standen.
Groep 5. Thema 3: In en rond kasteel. Thema 4: Wonen en werken in de stad.

• Brandaan
Groep 5. Thema 3: Leven als een ridder. Thema 4: De middeleeuwse stad.

Maximaal aantal leerlingen: 34

Aantal begeleiders: 1

– De les wordt gegeven op jouw school, liefst in een kleutergymzaal.
– De theaterdocent komt van 08:00 tot 12:30 op school.
– Deze les is te boeken op maandag, woensdag, en vrijdag.
– De les wordt gedaan met een hele groep (24-34 leerlingen).
– De les duurt de gehele ochtend, de normale pauze wordt aangehouden.
– De groepsleerkracht moet betrokken aanwezig zijn.
– Foto’s maken mag.
– De les is in de ochtend te boeken.

Bij de les “Jacoba van Beieren” wordt geen voorbereidende les en geen verwerkingsles aangeboden.

De kosten van deze les zijn €300 per groep.

Neem voor de vergoedingsregeling in jouw gemeente contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-5168588.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


De Speelkring

De Speelkring is ruim 25 jaar geleden ontstaan in 1984. Met een kleine groep buurtkinderen die in de huiskamer bijeenkwamen werden verhalen verteld, liedjes gezongen en ook toneelstukjes opgevoerd. Na de eerste voorstellingen meldden zich meer en meer kinderen aan en groeiden de voorstellingen uit tot volwaardige muziektheaterstukken. In 2006 begon de Speelkring met professionaliseren en kwam er een nieuwe organisatiestructuur met een vernieuwd lesaanbod. Inmiddels hebben honderden kinderen en jongeren vele jaren met plezier lessen gevolgd en op de planken gestaan. Het proces naar de uitvoeringen toe staat altijd voorop. De uitvoeringen zijn de kers op de taart.

Vanaf 6 jaar kunnen kinderen kennismaken met acteren, zingen en dansen. Ze ontdekken verhalen, kunnen vrij en onbevangen spelen en leren zichzelf ontplooien. De Speelkring biedt binnen Lokaal Erfgoed Lisse, Teylingen en Oegstgeest lessen aan.

Bezoekadres: Op uw locatie. 

Contact

Meer voor Groep 6