LesTijdreis naar de middeleeuwen – groep 7

Maak een tijdreis naar de middeleeuwen. In deze les bezoeken de leerlingen ‘t Huys Dever en verplaatsen zich in het leven van zijn bewoners. Reinier Dever, zijn vrouw Janne en de kinderen woonden in dit kleine kasteel. Ieder groepje volgt bij de les in Huys Dever een van de familieleden. Hoe zag hun dagelijks leven er uit? En, was hun leven heel anders dan dat van kinderen nu?

Leerdoel: Leerlingen maken kennis met het specifieke erfgoed in de eigen omgeving van de gemeente Lisse. Zij leren over de verschillen en overeenkomsten tussen leven in Huys Dever rond 1400 en het leven in de bollenstreek van vandaag de dag. Leerlingen leren wat bijzonder is aan het Rijksmonument de woontoren Huys Dever.

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Argus Clou geschiedenis
Groep 7. Thema 2: Grote koningen, kleine koningen. Les 4: Het Bourgondische rijk. Les 5: Kijkplaat.
Groep 5. Thema 2: Stoere ridders en hoge muren.

• Speurtocht
Groep 5. Thema 3: Het kasteel. Thema 4: Naar de stad.

• Wijzer door de tijd
Groep 6. Monniken en ridders. Les 2: Jacob ontwerpt een kasteel. Groep 5. Thema 3: In en rond kasteel.

Maximaal aantal leerlingen: 35

Aantal begeleiders: 5

– Per groep worden er 5 tot 7 begeleiders verwacht.
– De les is beschikbaar op woensdag, donderdag en vrijdag in de ochtend. De les start om 9 uur en duurt ongeveer twee uur.
– Het is belangrijk dat scholen zelf voldoende pennen/potloden en de opdrachtkaarten uitgeprint meenemen. (De opdrachtenkaarten zijn hieronder bij lesmateriaal te downloaden).
– Deze erfgoedles is tevens beschikbaar voor speciaal onderwijs. Neem in dat geval wel even contact op met Cultuureducatiegroep.
– Huys Dever is maandag en dinsdag gesloten. Op deze dagen kun je geen bezoek aanvragen en zijn de medewerkers niet in de gelegenheid jouw bezoek te bevestigen.

– Wij verzoeken u de opdrachtkaarten te printen en deze samen met potloden mee te nemen naar Huys Dever.
– Ieder groepje volgt bij de les in Huys Dever een van de familieleden, dus ze maken niet alle vragen van alle familieleden. U kunt het nabespreken op school, zodat de leerlingen elkaars antwoorden te weten komen.

Indien het niet lukt om het lesmateriaal te openen, leert de ervaring dat dat meestal aan verouderde software ligt. Hier kun je het volgende aan doen: je browser updaten, een nieuwe versie van Adobe Acrobat installeren en je mediaplayer updaten. Mocht het daarna toch niet lukken om het lesmateriaal te openen, neem dan contact met ons op zodat wij je kunnen helpen.

Opdrachtkaarten Huys Dever

Download
Antwoorden Opdrachtkaarten Huys Dever

Download
Docentenhandleiding Huys Dever

Download

De kosten van deze les bedragen € 60,- per klas.

Neem voor de vergoedingsregeling in jouw gemeente contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-2048649.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Huys Dever

Bijna duizend jaar geleden (in 1182) bestond Lisse uit slechts vijf boerderijen. Op dat moment stond er een houten woontoren op de plek waar tweehonderd jaar later Huys Dever werd gebouwd door Reinier Dever of d´Ever, telg uit een zeer oud geslacht van Hollandse edelen.
Het gebouw dat al bijna een eeuw de tand des tijds trotseert is een woontoren, ook wel donjon genoemd. Ooit stonden er vele donjons in deze omgeving; behalve Huys Dever zijn zij alle verdwenen. Huys Dever biedt binnen Lokaal Erfgoed Lisse en Teylingen een les aan.

Contact