LesHandelaar bij de VOC – groep 6

Tijdens het programma kruip je in de huid van een handelaar, een opperbevelhebber of een kunstenaar in dienst van de VOC. Welke problemen kwam je tegen? Welke keuzes zou jij maken? Je reist naar Indonesië op Japan. In een groepje onderzoek je daar voorwerpen, plaatsen en personen uit de tijd van de VOC en je maakt diverse opdrachten. De hele groep ontmoet elkaar daarna weer in een ruimte waar een aantal  handelsposten van de VOC in beeld zijn gebracht. Daar speelt elk groepje zijn rol bij het naspelen van een handelsreis van de VOC. Tijdens dit handelsspel valt alle informatie op zijn plek en krijgen leerlingen inzicht in de relaties tussen de handelaren van de VOC en de bewoners van de gebieden waarmee handel gedreven werd.

Wil je deze les volgen met een groep uit het speciaal onderwijs, vermeld dit dan alsjeblieft in het opmerkingenveld. 

 

Deze les past bij de tijdvakken “Ontdekkers en Hervormers” en “Regenten en Vorsten” en sluit aan bij kerndoelen van de leergebieden:

Nederlands: 1, 2, 4 en 12
Oriëntatie op jezelf en de wereld: 50 (ruimte), 51, 52, 53 (tijd)
Kunstzinnige oriëntatie: 56

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Argus Clou geschiedenis
Groep 6. Thema 3, les 3: Veilig naar Azië

• Speurtocht
Groep 6. Thema 1: De gouden eeuw. Geen directe link, maar het hoofdstuk gaat over de gouden eeuw en de handel overzee.

• Wijzer door de tijd
Groep 7. Thema 3: De gouden eeuw, les 1: De VOC

• Brandaan
Groep 5. Thema: De wereld ontdekken, les 3: Op reis!
Groep 6. Thema 1: Handel overzee, les 1: Handel in Amsterdam
Groep 6. Thema 1: Handel overzee, les 2: De VOC
Groep 6. Thema 1: Handel overzee, les 3: Werken voor de VOC

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 6

– Deze erfgoedles wordt elke dag aangeboden.
– De les duurt 90 minuten.
– Bij de les worden minimaal 6 begeleiders verwacht. Tijdens het programma worden er 6 groepjes gevormd, die onder begeleiding van een ouder/leerkracht een aantal opdrachten maken.
– Deze erfgoedles is ook geschikt voor het speciaal onderwijs. Neem in dat geval wel even contact op met de Cultuureducatiegroep om het bezoek te bespreken.

Het lesmateriaal bij deze les kun je aanvragen na inschrijving.

Museum Volkenkunde rekent voor schooljaar 2018 – 2019 geen toegangskosten voor de deelnemende scholen aan het CmK project in de regio Holland Rijnland;

Hillegom | Kaag & Braassem | Leiden | Leiderdorp | Lisse | Noordwijk | Noordwijkerhout | Oegstgeest | Teylingen | Voorschoten | Zoeterwoude

Neem voor verdere informatie contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-5168588.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Museum Volkenkunde

Museum Volkenkunde is hét ticket naar andere werelden. Het is het ideale museum om iets te leren over al die verschillende mensen die er op de wereld zijn. Waarin zijn andere mensen anders? Waarin zijn ze hetzelfde? Hoe is dat zo gekomen? Museum Volkenkunde heeft een breed aanbod van educatieve activiteiten die goed passen in het curriculum. Voor elk soort en niveau van onderwijs zijn geschikte programma’s en activiteiten. Museum Volkenkunde biedt binnen de cultuurlijnen Museum, Tijd, Kunst en Ik en de wereld lessen aan.

 

Contact

Meer voor Groep 6