Deze les is onderdeel van de cultuurlijn(en): Cultuurlijn: Ik en de wereld - Cultuurlijn: Tijd - Cultuurlijn: Museum - Cultuurlijn: Op Maat

LesGifmysteries – groep 8

Om het effect van giftige dieren op hun omgeving te onderzoeken, lossen leerlingen een aantal mysteries op. Welke slang, kikker of hagedis heeft de prooi gedood? Hoe reageren mensen op spinnen en slangen? Waar leven giftige dieren? Hoe injecteren ze hun gif? Met als laatste vraag op school: wat zou er allemaal gebeuren als dit giftige dier plotseling in grote getale in jouw woonplaats zou voorkomen?

De leerlingen worden wetenschapswijzer: ze leren dat wetenschap gebaseerd is op feiten en dat wetenschappers ook niet alles weten. Ze leren hoe verschillende giftige dieren gif overbrengen, waar ze leven en over hun uiterlijke kenmerken.

Kennis: De leerling kent de toepassingen van gif, de diverse vormen van giftige dieren, de relatie tussen vorm en functie en ziet in welke rol giftige dieren in een ecosysteem vervullen. Tevens kunnen ze ook een link leggen naar het gedrag van dier en mens.

Vaardigheid: De leerling kan (wetenschappelijke) mysteries oplossen, oorzaak en gevolg redenaties maken en de relatie leggen tussen vorm en functie. Bovendien kan de leerling observeren, kritisch denken, antwoorden beargumenteren, samen tot een oplossing komen.

Attitude: De leerling is bereid om enthousiast de levende giftige dieren te bekijken, kritisch alle dieren te vergelijken, omstanders te interviewen, aandachtig te luisteren naar de argumenten van groepsgenoten.

De les sluit aan bij de volgende kerndoelen:
– 40: De leerlingen leren in de eigen omgeving veel voorkomende planten en dieren onderscheiden en benoemen en leren hoe ze functioneren in hun leefomgeving.
– 41: De leerlingen leren over de bouw van planten, dieren en mensen en over de vorm en functie van hun onderdelen.

Maximaal aantal leerlingen: 35

Aantal begeleiders: 3

– Deze les wordt elke dag aangeboden.
– De programma’s starten op vaste tijdstippen: 10:00, 10:45, 11:30, 13:00, 13:45, 14:30 en 15:15 uur.
– De les duurt 90 minuten.
– Er is minimaal 1 begeleider per 10 leerlingen nodig (meer begeleiding is altijd welkom).
– De les is ook geschikt voor combinatie klassen en speciaal onderwijs (cluster 2, 3 en 4).

De kosten van deze les worden vergoed door de gemeente en het Fonds voor Cultuurparticipatie. Dit geldt voor de scholen uit de gemeenten:

Hillegom | Kaag en Braassem | Leiden | Leiderdorp | Lisse | Noordwijk | Noordwijkerhout | Oegstgeest | Teylingen | Voorschoten | Zoeterwoude

Mocht jouw gemeente er niet tussen staan, neem dan gerust contact met ons op via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-5168588.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Naturalis

Naturalis Biodiversity Center wil biodiversiteit beschrijven, begrijpen en verklaren. Voor het welzijn van de mens en het voortbestaan van de aardse natuur. Dit doen zij al honderden jaren, elke dag weer. Ze verzamelen, bewaren en bestuderen dieren, planten en stenen. De rijkscollectie telt inmiddels 42 miljoen objecten en is daarmee van wereldformaat. Wereldwijd veldwerk van onderzoekers en vele amateurwetenschappers zorgt ervoor dat de collectie nog steeds groeit. Van 14 oktober 2017 t/m 2 september 2018 bezoek je de tentoonstelling GIF! in het voormalig entreegebouw van Naturalis. Gif-expert en Naturalisonderzoeker dr. Freek Vonk neemt je mee in de wereld van gif. Maak kennis met allerlei levende dieren, zoals het gila-monster, een vogelspin en Freeks favoriet: de koningscobra. De rest van het museum is wegens verbouwing gesloten. Naturalis ligt op loopafstand van treinstation Leiden centraal en is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Naturalis biedt lessen aan binnen verschillende cultuurlijnen.

 

Bezoekadres: Pesthuislaan 7
2333 CR Leiden

Contact

Meer voor groep 8