LesGeuren – Hortus botanicus Leiden

Een vmbo-leerling komt elke dag in zijn of haar leven planten tegen – in voedsel, als ornament op een hippe fietstas, in de deodorant die hordes smachtende meisjes aantrekt volgens de commercials. De leerlingen maken een wandeling door de kassen van de Hortus, waarbij gekeken wordt naar de functie van geur in de bloemenwereld en het gebruik van plantengeuren in producten. Daarna maken de leerlingen in een workshop een eigen, zelf ontwikkelde geurlijn.

De les laat zien dat geur functie heeft, zowel in de mensen- als plantenwereld. Geur maakt alert op gevaar (denk aan brand of bederf), geur verleidt (om een partner te vinden of om een product te kopen), geur vertelt een verhaal over cultuur (de parfumeur in het Marokkaanse stadsleven, rozenwater in Turks fruit, geparfumeerd water bij het Hindoestaanse Holi-feest, haring- en hutspotgeur tijdens de viering van Leidens Ontzet). In de plantenwereld is geur, samen met kleur, de Grote Verleider. Insecten worden ermee als stuifmeelkoerier gebruikt of in de val van een vleesetende plant gelokt.

De les is geschikt voor de onderbouw van het vmbo.
De les sluit aan op de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte en gemengde leerweg.
De les is zeer geschikt voor de sectoren Zorg en welzijn en Landbouw
De les sluit aan bij de kerndoelen D: Mens en natuur en E: Mens en maatschappij.

Maximaal aantal leerlingen: 20

Aantal begeleiders: 2

– Deze les wordt elke dag aangeboden van 1 april – 31 oktober. In de periode 1 november – 31 maart is de Hortus op maandag gesloten.
– De les kan altijd door gaan, ook bij regen. Dan worden de kassen en binnenruimtes gebruikt.
– Per tien leerlingen wordt er één begeleider verwacht.
– Deze les is ook geschikt voor het speciaal onderwijs. Neem in dat geval wel even contact op met de Cultuureducatiegroep om het bezoek te bespreken.

Er is geen voorbereidende of verwerkingsles nodig bij deze les.

Iedere culturele instelling hanteert zijn eigen toegangsprijs. Deelname kan onder andere betaald worden met de Cultuurkaart.
De prijzen zijn afhankelijk van de keuze die je maakt. Bel ons gerust voor meer informatie op telefoonnummer 071- 5168588.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Hortus botanicus Leiden

De Hortus speelt een prominente rol als internationaal waardevolle wetenschappelijke plantencollectie en als plek met veel historie en sfeer, waar wetenschappelijk werk, leren over en genieten van planten hand in hand gaan.  De Hortus wil een interessante, geliefde plek zijn voor hoogwaardig nationaal en internationaal cultuur- en groentoerisme en voor gespecialiseerde informatie-uitwisseling over planten aan diverse groepen in de maatschappij. De Hortus biedt binnen de cultuurlijnen Museum, Tijd en Ik en de wereld lessen aan.

 

Contact

Meer voor klas 1