LesGeschiedenis van misdaad en straf – groep 6 t/m 8

Een spannende rondleiding
De leerlingen worden meegenomen door één van onze gidsen door het eeuwenoude gebouw. Een spannende rondleiding door Museum de Gevangenpoort over hoe in verschillende eeuwen tegen misdaad en straf werd aangekeken en speciaal welke rol de Gevangenpoort, als staatsgevangenis en gerechtsgebouw, hierin speelde. Er zal worden onderzocht welke verschillen en overeenkomsten er zijn tussen de situatie van toen en de huidige ideeën over misdaad en straf.

Spreekwoorden en gezegden
Door persoonlijke verhalen van personen die in de Gevangenpoort gevangen waren gezet en spannende ontsnappingsverhalen komt het gebouw waarin de leerlingen zich bevinden tot leven. Ook komen spreekwoorden en gezegden als ‘de genadeklap’ en ‘het pispaaltje’ aan bod bij het verhaal over de geschiedenis van martel- en strafwerktuigen die opgesteld zijn in ons museum.

Maximaal aantal leerlingen: 25

Aantal begeleiders: 2

– Deze les is te boeken vanaf groep 6.
– De les duurt 60 minuten, waarvan 30 minuten rondleiding. De les begint op het hele uur.
– Per groep kunnen er maximaal 25 leerlingen deelnemen. Bij meer dan 25 leerlingen wordt de groep over twee gidsen verdeeld. Het museum ziet graag minimaal één begeleider per groep.

Ter voorbereiding op jouw bezoek aan Museum de Gevangenpoort kun je hieronder een lesbrief en een straffenboekje downloaden.

Lesbrief geschiedenis van misdaad en straf

Download
straffenboekje - geschiedenis van misdaad en straf

Download

De kosten voor deze les bedragen € 4,25 per leerling.
Er mogen 2 begeleiders kosteloos mee. Indien je wenst meer begeleiders mee te nemen kost dit € 9,- per begeleider met een max van 4 begeleiders totaal.
De begeleiders kunnen ook betalen met een museumkaart.

Neem voor de vergoedingsregeling in jouw gemeente contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-2048649.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Museum de Gevangenpoort

Museum de Gevangenpoort is een icoon in Den Haag, prachtig gelegen aan de Hofvijver. In de 13de eeuw vormde dit gebouw de imposante toegangspoort tot het Binnenhof. Enkele eeuwen later werd het een gevangenis en gerechtsgebouw van het machtige Hof van Holland. Hier wachtten verdachte misdadigers op hun proces en werden wanbetalers opgesloten. Tegenwoordig vertelt Museum de Gevangenpoort het spannende verhaal van misdaad en straf in voorbije tijden.

Hier zie én beleef je hoe mensen in vroeger tijden werden opgesloten, berecht en gestraft. In welke cellen zaten zij vast? Was er verschil tussen arme en rijke gevangenen? Waar kregen zij hun vonnis te horen? En welke straffen werden er gegeven? Je hoort er alles over tijdens een rondleiding met onze gids. Op deze plek vonden enkele belangrijke momenten uit de Nederlandse geschiedenis plaats, zoals de moord op de gebroeders De Witt. Ook kun je in het museum de nationale collectie martel- en strafwerktuigen bekijken.

Contact